Acasă Uncategorized Strasbourg: Sabin Cutaş cere Comisiei Europene planuri de reglementare a instituţiilor financiare

Strasbourg: Sabin Cutaş cere Comisiei Europene planuri de reglementare a instituţiilor financiare

DISTRIBUIȚI

97622 – 20012011- Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a cerut luni, în plenul Parlamentului European, Comisiei Europene să elaboreze planuri de reglementare a instituţiilor financiare pentru a evita perpetuarea comportamentului de tip riscant a acestora. El a susţinut că ajutorul de stat pentru sectorul bancar a fost necesar în situaţia de criză, dar că acesta trebuie complementat cu măsuri de supraveghere a sectorului. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind politica în domeniul concurenţei pe anul 2009.

„Politica în domeniul concurenţei este un element esenţial pentru asigurarea competitivităţii economiei europene, iar parte integrantă a acesteia este controlul ajutorului de stat”, a explicat Cutaş.

„Totodată, în contextul de criză, Comisia Europeană s-a văzut nevoită să aprobe acordarea ajutoarelor de stat, în special pentru sectorul bancar, dar şi pentru alte sectoare care s-au aflat în dificultate. Statele membre au acordat astfel sume consistente sub forma schemelor de garanţii, a schemelor de recapitalizare şi a altor forme de finanţare a lichidităţii, instituţiilor bancare, cu scopul de a le furniza o sursă de finanţare şi o garanţie împotriva riscurilor”, a declarat eurodeputatul român.

„Comisia Europeană trebuie însă să supravegheze îndeaproape sectorul şi să prezinte planuri de restructurare şi de reglementare a instituţiilor financiare, pentru a garanta că acestea nu continuă să adopte un comportament de tip riscant, care pune în pericol stabilitatea financiară a Uniunii Europene. În caz contrar, ajutorul de stat nu face decât să contribuie la perpetuarea dificultăţilor financiare în UE”, a conchis Cutaş. – www.promptmedi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.