Acasă Uncategorized Acţiune de amploare pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori în Harghita şi...

Acţiune de amploare pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori în Harghita şi Neamţ

DISTRIBUIȚI

98742 – 25022011 – Reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei Române au organizat în perioada 22 – 25 februarie 2011, o amplă acţiune de control pe raza judeţelor Harghita şi Neamţ pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos. La acţiunea de control au participat poliţişti, jandarmi, specialişti silvici şi comisari din cadrul Gărzii de Mediu. Au fost verificate 18 societăţi comerciale în domeniul silvic, au fost organizate 15 filtre pe drumurile publice şi controlate 112 mijloace auto şi hipo, fiind constatate 19 infracţiuni, din care 15 la Legea 46/2008 – Codul Silvic, trei la Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi una la O.U.G. 195/2002 privind regimul circulaţiei pe drumurile publice.

 

 

 

 

 

 

 

 

Totodată, 33 de persoane au fost depistate săvârşind abateri la normele contravenţionale, dintre care 27 de persoane, la regimul silvic, valoarea totală a sancţiunilor aplicate fiind de 117.500 lei.

De asemenea, au fost ridicaţi în vederea confiscării 287 m.c. material lemnos, în valoare totală de 51.270 de lei, iar 781 m.c. material lemnos, în valoare de 189.551 de lei, au fost ridicaţi în vederea stabilirii provenienţei.

„Dacă facem o comparaţie cu 2009, tăierile ilegale din 2010 au fost mai puţine. Am modificat legislaţia şi am introdus sancţiuni drastice pentru o arie mai largă de abateri. Am inclus Jandarmeria, Poliţia de frontieră şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă cei din sistemul silvic, care vor putea aplica aceste sancţiuni în cazul constatării unor abateri de la Codul silvic. Însă nu este suficient. Voi propune în continuare să înăsprim şi mai mult sancţiunile. Voi propune să constituie infracţiune orice fel de tăiere ilegală din pădure, indiferent de cantitate, nu numai cazurile în care este depăşită cantitatea de 5 mc, aşa cum este în momentul de faţă.  Acţiunile cum a fost cea de zilele trecute contribuie la reducerea acestui fenomen”, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

Astfel de acţiuni ample de control pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri vor fi organizate  pe parcursul întregului an. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.