Acasă Uncategorized Bruxelles: Corina Cretu: Saracia in Romania, de patru ori mai mare decat...

Bruxelles: Corina Cretu: Saracia in Romania, de patru ori mai mare decat media europeana

DISTRIBUIȚI

98577 – 18022011 – Europarlamentarul PSD Corina Cretu atrage atentia asupra riscului unei explozii sociale in Romania, din cauza saraciei tot mai accentuate, dupa cum reiese din datele furnizate de Comisia Europeana ca raspuns la interpelarea eurodeputatului roman referitoare la vulnerabilitatea materiala a cetatenilor unor state ale Uniunii Europene.

„Disperarea intemeiata a unor oameni impinsi sub pragul subzistentei poate afecta atat stabilitatea europeana, cat si, pe termen lung, proiectul Europei Unite”, avertizeaza Corina Cretu.

„Datele puse la dispozitie de Comisia Europeana oglindesc dureros de precis realitatea grava cu care se confrunta Romania inca din anul 2009, de cand dateaza cele mai recente statistici centralizate la nivelul UE. Inainte sa se fi facut simtite efectele crizei economice, unu din trei romani era deja afectat de saracie severa, aceasta pondere fiind de patru ori mai mare decat media europeana. Raspunsul Comisiei reflecta atat preocuparea Executivului comunitar față de impactul negativ al creșterii prețurilor la alimente în UE, cat si posibilitatile sale reduse de a interveni concret pentru ajutorarea celor mai saraci cetateni ai Uniunii. Singuri in fata cinismului unei guvernari incapabile sa relanseze economia, romanii sunt impinsi intr-o situatie fara iesire „, subliniaza europarlamentarul social-democrat, membru al Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul Parlamentului European.

„În conformitate cu cele mai recente date Eurostat, în 2009, România avea cea mai mare rată a riscului de sărăcie din UE cu 22,4 % (față de media UE de 16,3 %). În plus, 32,2 % dintre români sufereau de sărăcie severă (față de media UE de 8,1 %). De asemenea, în România, partea din bugetul gospodăriei cheltuită pe alimente era cea mai mare, cu 44,2 % (față de media UE de 16,8 %). Ca rezultat, creșterea prețurilor la alimente între 2007 și 2010 este probabil să fi afectat România mai grav decât alte state membre UE, în special persoanele sărace (în România, persoanele din cvintila veniturilor celor mai joase cheltuiesc 58,8 % din bugetul lor pentru alimente, față de media de 44,2 %)”, se arata in raspunsul comisarului european pentru Munca si Probleme Sociale, Laszlo Andor, la intrebarea cu solicitare de răspuns scris adresata de Corina Creţu.

„UE a mobilizat mai multe instrumente si programe pentru combaterea saraciei – de la Strategia Europa 2020, adoptată de Consiliul European în iunie 2010, pana la Fondul social european, Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul pentru dezvoltare rurală, Fondul de integrare, Instrumentul european de microfinanțare Progress și Programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate. Acestea, insa, pot contribui doar intr-o prea mica masura la reducerea sărăciei, dupa cum se si vede in practica. Dar nu sunt, în sine, mecanisme de ajutor împotriva sărăciei. Din pacate, guvernele de dreapta, majoritare in UE, neglijeaza principala problema a cetatenilor Uniunii Europene – saracia – care poate avea consecinte grave si imprevizibile”, a declarat Corina Cretu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.