Acasă Uncategorized București: Desi nu prea mai cultivăm roșii și castraveți, începem să stăm...

București: Desi nu prea mai cultivăm roșii și castraveți, începem să stăm bine la producția de banane și kiwi

DISTRIBUIȚI

98549 – 17022011 – Din grânarul Europei, România s-a transformat într-un exportator de citrice, banane sau cafea. Altădată o țară cu imens potențial agricol și un important producător de porumb, grâu și roșii, țara noastră a ajuns un exportator de fructe exotice, mai mult decât de produse tradiționale.

Potrivit incont.ro, deși am putea fi unul dintre cei mai mari producători agricoli la nivel european, am ajuns să exportăm legume și fructe pentru ca apoi să le importăm la un preț dublu sau chiar triplu.

Statisticile arată că nu exportăm doar roșii, castraveți sau porumb, produse specifice pentru clima țării noastre, ci și banane, curmale sau cafea, uneori chiar de două ori mai mult decât morcovi sau roșii.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în primele 10 luni, din 2010, am exportat 2.050 de tone de banane în valoare de 1,3 milioane de euro. În acelașii timp, cantitatea de roșii vândută în străinătate a depățit cu puțin 200 de tone, adică de nouă ori mai puțin, iar cea de pepeni – 1.264 de tone, doar jumătate din cea de banane.

În ceea ce privește exportul de smochine și curmale, stăm ceva mai prost decât la banane, pentru că am vândut ”doar” 64 de tone.

Aceste anomalii economice sunt posibile pentru că pe piața românească sunt diverse firme intermediază comerțul cu fructe exotice, spre exemplu importă banane din țări producătoare și apoi le exportă la un preț mai mare. Există însă și cazuri în care românii au început să producă anumite soiuri de banane sau kiwi. De asemenea, românii mai cultivă și castraveți africani sau anghinare.

Piața fructelor proaspete este estimată la circa 100 de milioane de euro, însă evaziunea atinge cote alarmante. Chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că aceasta este estimată la 250 de milioane de euro anual.

România a mai exportat și nuci de cocos, nuci de Brazilia și de caju. Și cafeaua face parte din lista de export. În intervalul ianuarie-octombrie 2010, România a vândut 1.391 de tone de cafea. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.