Acasă Uncategorized Bucureşti: Două grupări de firme specializate în comerţ ilicit, descoperite în Ilfov

Bucureşti: Două grupări de firme specializate în comerţ ilicit, descoperite în Ilfov

DISTRIBUIȚI

97992 – 01022011- Comisarii Gărzii Financiare Ilfov au identificat, în urma unor controale încrucişate derulate în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, două grupări de firme care derulau tranzacţii fictive cu scopul obţinerii rambursării de TVA şi care comercializau ilicit mărfuri importate din China, existând totodată indicii privind operaţiuni de spălare a banilor. Cele două reţele, având ca pivot o firmă bucureşteană, realizau regulat importuri de mărfuri din China pe care le comercializau în România prin intermediul unui complex de depozite din judeţul Ilfov, în acte fiind plasate (fictiv) în tranzacţii intracomunitare către două firme înregistrate în Bulgaria.

Comisarii Gărzii Financiare au descins, împreună cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, la depozitele din judeţul Ilfov unde au indisponibilizat două containere aparţinând firmei, în containere aflându-se 20 tone material plastic EVA, 47.000 seturi de etichete plastic pentru pantofi sport, 45.600 perechi căptuşală pentru cizme, 29.600 perechi căptuşală pentru saboţi, 592.000 bucăţi pungi plastic pentru ambalat, peste 10.000 perechi încălţăminte sport. 

Din verificări a rezultat că firma a solicitat statului român în anul 2010 rambursare de TVA în sumă de 2.393.405 lei.

Controalele au fost extinse la cele două firme bulgare cu ajutorul organelor de control din ţara vecină, reieşind că atât operatorii comerciali din România, cât şi cei din Bulgaria, către care firma bucureşteană livra mărfurile achiziţionate din China, sunt firme de tip fantomă. Mai mult, s-a constatat că toate cele 47 de livrări către firmele bulgare erau fictive, mărfurile fiind comercializate ilicit fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul Bulgariei, beneficiarii reali nefigurând în documente. Livrările fictive către firmele bulgare aveau ca scop obţinerea rambursării de TVA.

Una din cele două reţele de firme includea, alături de firmele bulgare, şi o societate off-shore, fiind, în fapt, vorba de o fraudă de tip carusel.   

            De asemenea, există indicii privind efectuarea unor operaţiuni de spălare a banilor prin transferurile financiare între firmele bulgare şi firma romaneasca.

            În urma controlului desfăşurat la firma a fost calculat un prejudiciu la bugetul statului de 1.929.920 lei constând în TVA de plată. Având în vedere aspectele constatate, Garda Financiară Ilfov a întocmit şi transmis către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism o sesizare penală. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.