Acasă Uncategorized Bucureşti: Finanţare europeană pentru creşterea eficienţei autorităţilor române în domeniul spălării de...

Bucureşti: Finanţare europeană pentru creşterea eficienţei autorităţilor române în domeniul spălării de bani şi al recuperării creanţelor

DISTRIBUIȚI

98622 – 21022011 – Ministerul Justiţiei anunţă că a obţinut finanţare europeană pentru implementarea proiectului „Sporirea eficienţei şi a eficacităţii în domeniul spălării de bani şi al recuperării creanţelor”. Finanţat de Comisia Europeană prin programului „Prevenirea şi combaterea criminalităţii”, proiectul beneficiază de un buget total de 264.532 euro, dintre care 80% reprezintă finanţare europeană nerambursabilă.

Coordonat de Ministerul Justiţiei, proiectul are ca beneficiari: Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, şi va fi implementat în parteneriat cu Franţa – Şcoala Naţională de Magistratură, Germania – Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională şi Spania – Institutul de Studii Fiscale.

Obiectivul proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii de prevenire şi luptă împotriva criminalităţii economice şi financiare la nivelul Uniunii Europene, prin intensificarea eforturilor de combatere a activităţilor infracţionale de spălare a banilor şi promovare a recuperării bunurilor rezultate din aceste activităţi ilicite.

Proiectul vine în întâmpinarea desemnării Biroului pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiţiei în calitate de oficiu naţional de recuperare a creanţelor prin Hotărârea Guvernului nr. 32/2011. De menţionat că acest act normativ creează cadrul juridic necesar aplicării Deciziei 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.

Nucleul proiectului îl constituie realizarea unui schimb constructiv de bune practici între specialiştii din statele membre UE partenere (judecători, procurori, poliţişti, alte categorii de experţi), precum şi sesiunile de instruire a practicienilor din cadrul instituţiilor cu atribuţii în combaterea criminalităţii economice şi financiare. Astfel, în cadrul activităţilor proiectului vor fi identificate soluţii viabile pentru problemele întâlnite în practică de către specialişti în aplicarea legislaţiei europene în domeniul combaterii spălării banilor şi al recuperării bunurilor.

Totodată, vor fi formulate recomandări cu privire la aplicarea unor mecanisme mai eficiente pentru o mai bună punere în aplicare a legislaţiei europene, precum şi cu privire la utilizarea intensivă în viitor a instrumentelor de cooperare între partenerii din statele membre partenere în domeniul vizat de proiect. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.