Acasă Uncategorized Bucureşti: În sfârșit, un mic adevăr spus bugetarilor. Nu salariile nete cresc...

Bucureşti: În sfârșit, un mic adevăr spus bugetarilor. Nu salariile nete cresc cu 15 procente

DISTRIBUIȚI

98515 – 17022011 – Salariile brute ale angajaţilor din sistemul bugetar au crescut cu 15% începând cu ianuarie 2011, faţă de octombrie 2010, însă veniturile nete au avut o evoluţie diferită de la o persoană la alta, în funcţie de situaţia impozitului şi de eventuale deduceri personale, la fel cum reducerea brută de 25%, din iulie, a însemnat o scădere netă mai mică, în unele cazuri, a declarat, miercuri seara, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. „Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în luna iulie, când s-a făcut reducerea de 25%. Datorită acestor deduceri care se aplicau şi atunci şi, aşa cum vă spuneam, se aplică din 2005, de exemplu,

 

 

 

 

 

 

un profesor debutant care avea 1.116 lei, când i s-a redus salariul brut cu 25%, netul nu s-a redus cu 25%, şi cu 22%, pentru faptul că a intrat în altă  sumă de deducere personală, prin Ordinul 1016/2005. Iar acum, de exemplu, aceeaşi persoană – atunci a câştigat 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, ci numai cu 22% – acum netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit Legii nr. 285/2010, privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul brut al salariilor de bază, astfel cum au fost acordate personalului pentru luna octombrie 2010, se majorează cu 15%.

          „Pe salariul brut nu au fost primite sume mai mici de 15% faţă de salariile din octombrie dar, pe net, e posibil să apară diferenţe din cauza deducerilor personale sau a altor reţineri”, a declarat secretarul de stat, Gheorghe Gherghina.

          Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor a explicat că venitul net al fiecărui angajat din sistemul bugetar poate fi influenţat de deducerile personale de care beneficiază şi care se calculează conform prevederilor legale.

          Conform Codului Fiscal şi Ordinului ministrului Finanţelor Publice 1016/2005, deducerea lunară personală se acordă în funcţie de venitul lunar brut şi de numărul de persoane aflate în întreţinere. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, deducerea lunară personală este de 250 de lei pentru angajaţii care nu au persoane în întreţinere, mergând până la 650 de lei pentru angajaţii care au câte patru sau mai multe persoane în întreţinere. Pentru persoanele cu venituri brute lunare cuprinse între 1.001 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt descrescătoare faţă de exemplele menţionate şi sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice. 

Pentru angajaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

În ceea ce priveşte unele informaţii prezentate public, potrivit cărora au existat cazuri ale angajaţilor din sistemul sanitar în care nu a fost plătită integral majorarea salariilor brute cu 15%, prim-ministrul Emil Boc a afirmat că a cerut date în acest sens ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, şi preşedintelui Casei Naţionale de Sănătate, Lucian Duţă.  „Datele pe care ministrul Sănătăţii şi preşedintele CNAS mi le-au prezentat în Guvern au fost legate de faptul că există asemenea situaţii punctuale acolo unde nu s-a făcut reforma în sistemul sanitar, astfel încât să se încadreze în procentul de 70% din totalul bugetului, pentru plata salariilor, aşa cum am stabilit încă din luna iulie”, a declarat prim-ministrul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.