Acasă Uncategorized Bruxelles: Eurodeputaţii, mai atenţi la epidemiile de gripă

Bruxelles: Eurodeputaţii, mai atenţi la epidemiile de gripă

DISTRIBUIȚI

99045 – 08032011Răspunsul UE la epidemia virusului H1N1 („gripa porcină”) din 2009-2010 este evaluat în mod critic într-o rezoluţie adoptată marţi de către Parlamentul European. Deputaţii iau în considerare costul campaniilor de vaccinare şi riscurile întâmpinate, recomandând luarea unor măsuri, cum ar fi achiziţionarea în grup a dozelor de vaccin şi mai multe prevederi pentru evitarea conflictelor de interese.

H1N1 a cauzat 2 900 de decese în Europa până în aprilie 2010, cifră comparabilă cu 40 000 de decese produse de gripa de sezon, într-un an moderat.

Michèle Rivasi (Grupul Verzilor/Alianţa Liberală Europeană, FR), care a coordonat raportul în Parlamentul European, a declarat că  „acest raport este o încercare importantă de a sublinia îngrijorările legate de reacţia disproporţionată la apariţia gripei porcine în Europa, dar şi potenţiala influenţă a companiilor farmaceutice”.

Campaniile de vaccinare – Reacţiile statelor membre au variat de la campanii cu vânzare angro a dozelor de vaccin, până la lipsa completă a unei campanii (cum e cazul Poloniei). În total s-au cheltuit miliarde de euro. Accentuând nevoia de reevaluare a strategiilor de vaccinare şi a planurilor de prevenire, Parlamentul European sugerează, de asemenea, că în viitor va fi nevoie de o cooperare mai bună între statele membre, de exemplu  achiziţionarea  cumpărarea în grup a vaccinurilor pentru a obţine un acces echitabil, preţuri avantajoase şi flexibilitatea comenzilor.

Membrii Parlamentului European accentuează nevoia de independenţă sporită în privinţa evaluării şi informării a  situaţiei şi solicită noi măsuri de prevenire a potenţialelor conflicte de interese.  Experţii care aduc recomandări autorităţilor de sănătate europene ar trebui să facă publice declaraţiile de interese. În cazurile în care nu s-a întâmplat acest lucru, raportul arată că, sub incidenţa legislaţiei europene, întreaga responsabilitate pentru vaccinuri aparţine producătorului, nu statelor membre.

OMS şi UE – Rezoluţia face apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să revizuiască definiţia „pandemiei”, prin luarea în considerare a gravităţii bolii, nu numai gradul de răspândire a virusului.  Deputaţii sunt de părere că Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC)  ar trebui să dispună de sprijinul necesar pentru evaluarea independentă a riscurilor,  în vederea asigurării capacităţii de evaluare a UE.

Informarea cetăţenilor – Deputaţii europeni subliniază nevoia informării constante a cetăţenilor de către statele membre. Acestea  şi Comisia Europeană ar trebui să dezvolte strategii mai bune de vaccinare şi informare, pentru a creşte încrederea în măsurile de sănătate publică ce vin în întâmpinarea pandemiilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.