Acasă Uncategorized Timişoara: Ministrul Sănătăţii: “Există pericolul ca românii din vestul ţării să plece...

Timişoara: Ministrul Sănătăţii: “Există pericolul ca românii din vestul ţării să plece în Ungaria pentru servicii medicale”

DISTRIBUIȚI

99176 – 13032011 – Ministerului Sănătăţii propune, în judeţul Timiş, un numar de trei unităţi spitaliceşti pentru comasare, iar alte două pentru reprofilare în cămine de bătrâni.

Astfel, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi Spitalul de Pneumoftiziologie din Timişoara urmează a fi transformate în secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara, iar Spitalul de Psihiatrie din Jebel va funcţiona în continuare în cadrul spitalului cu acelaşi profil din Gătaia.

„Strategia noastră este de a realiza, în cele şase centre universitare tradiţionale din ţară, spitale judeţene de urgenţă care sa poata fi clasificate ca unităţi de categoria I. În momentul de faţă, Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara îi lipsesc patru specialităţi din cele 18 care sunt cuprinse în normele privind clasificarea spitalelor” – a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, la Timişoara.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre modul de acţionare în cazul comasărilor şi reprofilărilor.

„Noi nu putem impune nimănui cu forţa să comaseze sau să închidă spitale. Unităţile sanitare aflate pe lista Ministerului Sănătăţii au ajuns acolo în urma efectuării unor analize atente de către specialişti în domeniu. Însă, fiind vorba în mare parte de unităţi descentralizate, noi nu putem decât să propunem autorităţilor locale punerea în aplicare a măsurilor în cauză. De exemplu, la Timişoara am convenit cu dl primar Ciuhandu, ca integrarea Spitalului de Obstetrică Ginecologie în structura Spitalului Judeţean este un lucru indicat, însă în cazul Spitalului de Pneumoftiziologie am înţeles că va trebui analizată din nou situaţia. Modificări pe această listă s-au efectuat deja şi se vor mai efectua acolo, unde este cazul” – a explicat Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că a avea un spital de prima categorie  la Timişoara este foarte important din două puncte de vedere: se schimbă criteriile de finanţare, astfel pacienţii vor avea acces la servicii îmbunătăţite şi complexe, al doilea motiv este faptul că recent a fost adoptat de către Uniunea Europeană actul normativ privind asistenţa transfrontalieră.

„În urma acestui act normativ european, spitalele din vestul tarii sunt în pericol de a-şi pierde pacienţii pentru că asistenţa transfrontalieră presupune ca orice cetăţean din UE are dreptul la tratament în orice ţară europeană. Dacă nu luăm urgent măsuri de îmbunătăţire a sistemului spitalicesc din România, intrarea în vigoare a acestei directive ne va prinde total nepregătiţi. Există un pericol real ca cetăţenii din această zonă să plece în Ungaria pentru servicii medicale pe banii statului român, ajungându-se astfel în situaţia ca banii din sistemul sanitar autohton să fie şi mai puţini”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul a explicat că acesta este unul dintre motivele pentru care Ministerul Sănătăţii va continua investiţiile în judeţul Timiş, această regiune fiind o prioritate.

„Anul trecut am investit în judeţul Timiş suma totală de 28.275 mii lei în scopul reabilitarii unitatilor spitalicesti, precum şi pentru dotarea cu aparatură medicală a unităţilor sanitare din judeţ. În 2011, vom continua investiţiile, si, în acest sens, s-a alocat deja suma de 12.900 mii lei. Ministerul Sănătăţii va sprijini, în continuare, obiectivele importante din judeţul Timiş” – a adăugat ministrul Sănătăţii. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.