Acasă Uncategorized Bucureşti: Deputatul PDL Marius Göndör susţine majorarea salarială cu 50% pentru toate...

Bucureşti: Deputatul PDL Marius Göndör susţine majorarea salarială cu 50% pentru toate cadrele didactice

DISTRIBUIȚI

99869 – 05042011 – În cadrul unei întrevederi desfăşurate luni la Grupul Parlamentar al PDL, între premierul Emil Boc şi deputaţi, s-a discutat pe marginea noii legi a salarizării din învăţământ pentru anul 2011.  Legea 221/2008, reprezintă legea de aplicare a Ordonanţei de Guvern nr. 15/2008 referitoare la majorarea salarială a profesorilor, în cuantum de 50%. Un şir de ordonanţe date de către Guvernul Tăriceanu a blocat aplicarea acestei legi, ceea ce a condus la situaţia în care unii dascăli şi-au cerut drepturile în instanţele judecătoreşti. Sentinţele au fost motivate tocmai în temeiul declarării neconstituţionale a OUG-urilor referitoare la legea 221.

 

 

 

 

 

 

 

            ”Deciziile aleatoare ale diferitelor instanţe au condus la o salarizare neunitară şi inechitabilă în sistemul de învăţământ românesc, în decursul acestor ani”, a declarat deputatul Marius Göndör.

            Procurorul general al României a iniţiat în urmă cu puţin timp un recurs în interesul legii la care se aşteaptă un răspuns din partea instanţei supreme, privind stabilirea unei sentinţe unitare de către instanţele judecătoreşti, în această speţă. 

            ”Faptul că salariile din învăţământ se calculează la momentul actual în moduri diferite, inclusiv în cadrul aceluiaşi judeţ, creează o inechitate în sistemul educaţional şi provoacă discriminare în rândul cadrelor didactice, fapt cu care eu nu pot fi de acord. Tocmai din acest motiv este imperios necesară o lege, la nivel naţional, pentru stabilirea modului de calcul al salariilor din învăţământ, conform principiului la muncă egală, plată egală. Vorbim deci, nu despre plafonarea salariilor, ci despre omogenizarea lor”, a continuat parlamentarul.

            Guvernul a anunţat că îşi va angaja răspunderea pe o lege care să stabilească, într-un mod clar şi transparent modalitatea de calcul a salariilor din învăţământ. Acest procedeu este cel mai rapid parcurs al unei legi prin Parlament şi este necesar, având în vedere realitatea din ţară, şi anume faptul că profesorii cu acelaşi grad care desfăşoară aceeaşi muncă sunt plătiţi diferit.

            „Susţin emiterea unei asemenea legi, care înseamnă momentul de start pentru stabilirea salariilor dascălilor în anul 2011, însă trebuie să recunoaştem cu responsabilitate că aceasta este adusă în prim plan după o perioadă prea lungă de timp, iar, în acest moment, respectând principiul separaţiei puterilor în stat, respectând independenţa justiţiei, angajarea răspunderii trebuie dublată de o aplicare a soluţiilor sentinţelor judecătoreşti, la nivelul maxim posibil, adică salariu majorat cu 50%, pentru toţi dascălii, indiferent dacă au acţionat sau nu în instanţă. Evident, aceste sume datorate dascălilor se vor putea da eşalonat, pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai spus Marius Göndör.

Întrebat care va fi cuantumul salariilor conform acestei noi legi, deputatul PDL Marius Göndör a răspuns: „Este foarte clar că nivelul salarial nu poate fi pentru anul 2011, conform Legii 221/2008, deoarece economia românească nu îşi poate permite actualmente un efort financiar atât de mare. Să ne reamintim faptul că Legea 221/2008 este abrogată şi că, odată cu aplicarea Legii 284/2010, vom putea atinge şi acest deziderat de majorare a salariilor din învăţământ”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.