Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sarbu cere guvernului roman măsuri urgente pentru o mai bună...

Bruxelles: Daciana Sarbu cere guvernului roman măsuri urgente pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene

DISTRIBUIȚI

100657 – 04052011 – Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu solicita guvernului de la Bucuresti masuri urgente care sa favorizeze absorbtia fondurilor europene, deoarece semnalele venite de la Bruxelles sunt “profound” negative. Contraperformantele Romaniei sunt pe cale sa determine Comisia Europeana sa reduca finantarea prin fonduri structurale, cu efect asupra tuturor statelor membre, dupa cum a subliniat recent si comisarul Dacian Ciolos.

“In acest moment, autoritatile de la Bucuresti sunt 100% vinovate de absorbtia scazuta de fonduri europene, din doua motive: fie nu ajuta potentialii beneficiari sa acceseze fonduri, fie directioneaza banii catre clientela de partid”, subliniaza Daciana Sarbu, facand trimitere inclusiv la cazul recent al ministrului Botis. “Agricultura este un domeniu in care fondurile europene ar putea aduce schimbari majore in bine, insa oamenii nu stiu cum sa ajunga la banii europeni  fiindca nu au sprijin din partea autoritatilor. Nu sunt invatati cum sa scrie proiecte sau sa pregateasca documentatia necesara, ci dimpotriva, in calea lor se ridica piedici birocratice de neinteles”, adauga eurodeputata, care insista asupra faptului ca procedurile de obtinere a banilor europeni ar trebui sa fie clare si transparente. “Pentru orice producator agricol care are forta de munca si o idee,  fondurile europene ar trebui sa fie accesibile printr-un procedeu simplu, nu blocate in spatele unui calvar birocratic”, afirma Daciana Sarbu. Aceasta subliniaza faptul ca absorbtia redusa a fondurilor structurale de catre Romania este un argument pentru statele membre care doresc reducerea fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, fapt confirmat marti intr-un interviu si de comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos. “Din cauza guvernarii actuale, agricultura UE ar putea pierde din finantarea comunitara; sunt state care arata cu degetul catre noi si intreaba: de ce sa alocam atatia bani pentru agricultura daca ei nu sunt folositi?”, adauga Daciana Sarbu.

Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Agricultura din PE si este raportor in numele acestei comisii pe tema rolului strategic al agriculturii in asigurarea securitatii alimentare. In aceasta calitate, eurodeputata a solicitat, in mai multe randuri, Comisiei Europene, dar si autoritatilor de la Bucuresti, simplificarea birocratiei specifice Politicii Agricole Comune, subliniind ca producatorii agricoli din Romania  se lovesc de probleme administrative si birocratice atunci cand acceseaza fonduri sau cand trebuie sa aplice legislatia europeana. – www.promptmedia.ro

http://www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.