Acasă Anchete Justitie Initiativa legislativa pentru infiintarea institutiei Avocatul Copilului

Initiativa legislativa pentru infiintarea institutiei Avocatul Copilului

DISTRIBUIȚI

102449 – 06072011 – Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a lansat miercuri în dezbatere publică, iniţiativa legislativă cu privire la modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Prin această iniţiativă se înfiinţează funcţia de Avocat al Copilului, ca adjunct al Avocatului Poporului. Proiectul a fost lansat cu prilejul dezbaterii raportului Organizaţiei “Salvaţi Copiii” cu tema “Administraţia publică în beneficiul copiilor- măsuri generale de implementare a Convenţiei privind drepturile copilului”.

“În urma discuţiilor şi a consultărilor pe care le-am avut cu ONG-urile, şi în special cu Salvaţi Copiii, s-a născut o iniţiativa legislativă cu privire la înfiinţarea Avocatului Copilului ca adjunct al Avocatului Poporului. Avocatul Copilului urmează să primească şi să examineze, într-un mod eficient, plângeri de la copii, sau în numele copiilor, legate de violarea drepturilor acestora, dar şi să acorde protecţie şi asistenţă copiilor. Avocatul Copilului va reprezenta interesele copiilor, fiind apărătorul drepturilor lor. Principalul rol al Avocatului Copilului va consta în aducerea în mod constant a drepturilor copilului în atenţia publicului larg şi a Guvernului. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, copilul se va putea adresa direct acestei instituţii, în lipsa consimţământului părinţilor sau reprezentanţilor legali, dacă aceştia consideră că anumite drepturi sau libertăţi i-au fost încălcate”, a afirmat Roberta Anastase.

Proiectul preşedintelui Camerei Deputaţilor este considerat un important pas înainte în respectarea drepturilor copilului în România, atât de Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF România, cât şi de ambasadorul Suediei, Bengtcen Anders, dar şi de reprezentanţii ONG-urilor prezente la dezbatere.

Proiectul a fost susţinut şi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a considerat că atunci când avem de-a face cu “teme consistente, diferenţele de culoare politică trebuie să dispară”.

Propunerea legislativă va intra în dezbatere parlamentară în luna septembrie, până atunci toţi actorii principali din domeniul respectării drepturilor copilului fiind aşteptaţi să vină cu propuneri şi sugestii de îmbunătăţire a acesteia. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.