Acasă Politic Bucuresti: Amenda de la 500 la 1000 lei pentru persoanele care muncesc...

Bucuresti: Amenda de la 500 la 1000 lei pentru persoanele care muncesc “la negru”

DISTRIBUIȚI

104281 – 25092011 – Pe parcursul lunii septembrie 2011, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov a demarat acţiuni de control în vederea depistarii angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea de măsuri pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen. Având în vedere consecinţele nefaste ale muncii ’’la negru,’’ atât asupra persoanei care prestează muncă fară forme legale, ea fiind lipsită de protecţie socială în perioada prestării muncii, cât şi asupra angajatorului care nu are posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele pagube produse de acesta, ITM Ilfov a organizat acţiuni de control zilnice. În urma controalelor, s-a constatat ca profilul activităţii angajatorilor depistaţi

 

 că folosesc forţă de muncă fară forme legale de angajare a fost de construcţii, comerţ, alimentaţie publică sau servicii de pază. Pe parcursul lunii septembrie au fost verificate zilnic societăţi comerciale de pe raza judeţului Ilfov în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale, de către echipele mixte de control formate din inspectori de muncă din cadrul ITM Ilfov, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Ilfov, Inspectoratului de Poliţie al Judetului Ilfov şi Gărzii Financiare Ilfov. Astfel, au fost depistate 50 persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă, aplicându-se amenzi în valoare de 80.000 lei.

Din cele 50 persoane care munceau ’’la negru,’’ au fost depistate desfăşurând activitate în sectorul construcţii în perioada 9 –14 septembrie 2011, 20 persoane, pe raza localităţilor Mogoşoaia şi Voluntari şi în 7 septembrie 2011, 16 persoane pe şantierul de locuinţe din localitatea Dobroieşti. Savârşirea acestei infracţiuni atrage răspunderea penală a angajatorilor, astfel încât, ITM Ilfov a întreprins demersurile necesare către parchet, pentru toate cele cinci societăţi comerciale de pe raza judeţului Ilfov, fiecare societate având mai multe de cinci persoane găsite la muncă.

În conformitate cu Legea nr.53/2003-Codul Muncii republicată ‘’se consideră infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă”.

Totodată, măsurile s-au înăsprit, astfel că, vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, inclusiv angajaţii care muncesc la negru.” – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.