Acasă Politic Bucuresti: Mircea Geoana propune schimbarea tonului in abordarea aderarii Romaniei la Spatiul...

Bucuresti: Mircea Geoana propune schimbarea tonului in abordarea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen

DISTRIBUIȚI

104152 – 20092011 – Ministrii Justitiei si Internelor au informat membrii Biroului Permanent al Senatului cu privire la problema aderării României la Spatiul Schengen. Aceasta a fost prima dintre informările ministeriale periodice pe care membrii Cabinetului le au cu membrii Biroului Permanent al Senatului pe teme de actualitate. ”Este o premieră în Senat si în relatia cu Executivul român”, a subliniat Mircea Geoană, presedintele Senatului, care caracterizează această modalitate de interpelare ministerială drept un instrument ”modern si eficace de lucru”.  Presedintele Senatului României a criticat ratarea acestui obiectiv national si a prezentat riscurile cu care se confruntă România în conditiile degradării perceptiei tării noastre în spatiul european.

 Astfel, Mircea Geoană s-a referit la riscurile unui comportament abuziv fată de cetătenii români, amintind situatia recentă la care au fost expusi patru cetăteni români din Franta.

Acesta sustine necesitatea schimbării strategiei, atât în privinta aderării la Schengen, cât si în privinta aderării la euro. În opinia sa este necesară o schimbare a registrului de discutii, a modului tehnic, dar defensiv, în care sunt tratate problemele ”altfel România riscă să nu intre în clubul tărilor cu adevărat europene”. Din punctul său de vedere, pentru aderarea României la spatiul Schengen este necesară o implicare mai mare la nivel înalt, de sef de stat si de prim-ministru. ”Există o temere, un risc, ca acest subiect legat de Schengen, de coruptie, de justitie, de imaginea României, să ne afecteze dincolo de Schengen, în efortul nostru de a ne apropia de zona euro, pentru că dacă vom merge în continuare pe acest drum este clar că ceea ce înseamnă acceptarea României în nucleul de elită al UE va fi pus în continuare sub semnul întrebării”, a explicat Mircea Geoană.

Referindu-se la argumentele pe fond din cadrul dezbaterii, preşedintele Senatului a arătat că în acest moment asistăm la o degradare fără precedent a reputatiei si imaginii României în Europa. “Este evident faptul că un număr de cetăteni români certati cu legea crează un prejudiciu grav de imagine tării noastre si dau pretexte unor politicieni aflati în febră electorală sau populistă să se prevaleze de infractionalitatea unora pentru a generaliza si a pune sub semnul întrebării întreaga realitate a României. În al doilea rând, această realitate de coruptie endemică care străbate întreaga societate românească crează o vulnerabilitate importantă. Lupta energică si cu efecte concrete împotriva coruptiei trebuie să reprezinte un punct de sprijin în viitor”, a mai afirmat Mircea Geoană.

Săptămâna viitoare membrii Biroului Permanent al Senatului României vor avea o întrevedere cu ministrul Muncii, Sulfina Barbu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.