Acasă Politic Bucuresti: Opozitia si societatea civila califica drept nedemocratic proiectul de lege privind...

Bucuresti: Opozitia si societatea civila califica drept nedemocratic proiectul de lege privind adunarile publice

DISTRIBUIȚI

104086 – 16092011- Reprezentanţi ai organizatiilor non-guvernamentale, sindicatelor, partidelor politice parlamentare, pe de o parte, si, pe de alta parte, ai Ministerului Administratiei si Internelor s-au întâlnit, joi, la Camera Deputaţilor, pentru a dezbate proiectul de Lege privind adunarile publice (Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice). Intalnirea a avut loc in urma semnalarii in spatiul public a unor abateri grave de la principii ale statului de drept prezente în proiectul de lege. Reprezentantii initiatorului legii (MAI) au fost colonel Aurel Moise, locotenent colonel Constantin Sorinel si capitan Liviu Ciubuc, de la Jandarmeria Română.  Din partea partidelor politice au participat deputaţii Mircea Toader (PDL),

 

 Adriana Saftoiu (PNL) şi Carmen Moldovan (PSD), precum şi senatorul Georgica Severin (PSD). Au fost reprezentate 15 ONG-uri și două federatii sindicale.

In cadrul dezbaterii, cu exceptia iniţiatorului legii si a reprezentantului PDL, toţi vorbitorii au considerat că proiectul de Lege este cel puţin antidemocratic (varianta cea mai blândă) sau „de inspiraţie stalinistă” (varianta aspră). Dincolo de aprecierile globale, au fost făcute comentarii punctuale, la nivel de articole de Lege, care au consolidat diagnosticul general.

Reprezentantul PDL, Mircea Toader, a admis ca textul este perfectibil, dar, pe de alta parte, a formulat explicit mentalitatea care stă la baza acestei propuneri legislative: „Acum nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, cred ca un imbold in crearea acestei legi a fost ceea ce noi am vazut in tari mult mai democratice, manifestari de violenta pe care nu le-ar fi crezut nimeni. Si acea democratie vesnica a avut de suferit si i-a prins pe picior gresit. In Anglia nu a existat cadru legal pentru a interveni in situatii de acest gen. Traim intr-un secol in care nu intelegem de ce dupa 20-30 de ani devin violenti acolo unde am crezut ca democratia a reusit o educatie corespunzatoare. Acesta este rolul”.
La finalul intalnirii participantii si-au exprimat hotararea de a solicita MAI prelungirea perioadei de consultare publica, precum si organizarea unei dezbateri publice.

„Practic nu gasesc o motivatie sanatoasa pentru aceasta lege si masurile dure propuse. Ce o fi insemnand oare <<instaurarea climatului de normalitate>>. Sunt o gramada de cuvinte care pot ramane interpretabile. Ne-am bucura daca ne-ati explica de ce avem nevoie de o lege noua”, a spus în cadrul dezbaterii Adriana Saftoiu.

„Am citit cu stupoare legea. Este halucinant ce e scris acolo. Cred ca aceasta lege nu trebuie sa existe deloc. Daca insa va ajunge in parlament, PSD nu si-o va asuma in niciun fel. Daca da, vom incerca sa provocam o dezbatere pe articole cu societatea civila in ideea ca putem modifica ceva”, a spus la randul sau Carmen Moldovan.

La finalul dezbaterii, colonelul Moise si-a declarat disponibilitatea pentru a a valorifica observatiile făcute de catre vorbitori. „Noi ne dorim o Lege care sa fie acceptata de cetateni pentru ca doar asa o lege poate fi aplicata”, a spus Moise.

Dezbaterea a avut loc la initiativa organizatiilor ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si Asociatia Pro Democratia.- www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.