Acasă Politic Suceava: Directorul SGA Suceava schimbat din funcţie

Suceava: Directorul SGA Suceava schimbat din funcţie

DISTRIBUIȚI

103874 – 08092011 – În urma evenimentului produs la Suceava, în urma căruia a fost inundat cartierul Iţcani, directorul SGA Suceava, Ioan Ungureanu va fi suspendat din funcţie. Manevrele efectuate de SGA Suceava în data de 7 septembrie 2011 nu au avut aprobarea Administraţiei Bazinale de Apă Siret şi nu au respectat prevederile regulamentului de exploatare. Astfel, evacuarea apei nu s-a efectuat treptat, cu urmărirea evoluţiei nivelului şi a efectelor în albia regularizată aval de acumulare. De asemenea, nu a fost anunţat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava, în legătură cu această manevră.  Marţi, 6 septembrie 2011, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a constatat la acumularea Dragormirna

 

apariţia unui turbion, fenomen atipic în comportarea barajului. De asemenea, la circa 1 km de baraj, s-a observat, de asemenea, şi fenomenul de băltire şi umezire, în mai multe zone.

            Ca urmare a acestor probleme, s-a dispus de urgenţă măsura de scădere a cotei în acumularea Dragomirna, în vederea identificării zonei potenţial afectate, precum şi în vederea stabilirii unor lucrări care să conducă la stoparea acestor fenomene.

Astfel, începând de marţi, de la orele 18.00 până miercuri, orele 10.00, s-a realizat manevra de deschidere a golirii de fund, manevră care s-a efectuat treptat de la un debit de 1 mc/s, cât avea la orele 18.00, în data de 6 septembrie a. c., şi până la un debit de 10 mc/s, cât avea miercuri, la ora 10.00.

Întrucât capacitatea maximă de tranzitare a albiei pârâului Dragomirna în aval de acumulare era de 140 mc/s (adică mai mare de 10 ori decât debitul evacuat din acumularea Dragomirna), din punct de vedere tehnic, această manevră nu ar fi trebuit să pună probleme locuitorilor din aval de acumulare. Cu toate acestea, datorită deşeurilor, prezente pe maluri şi în albia pârâului Dragomirna, dar şi a prezenţei unui pod subdimensionat, s-a produs fenomenul de obturare a secţiunii de scurgere şi blocare parţială a albiei, provocând revărsarea apei. Astfel, au fost afectate circa 10-12 gospodării din zonă, precum şi reţeaua stradală din cartierul Iţcani al oraşului Suceava.

În urma acestui incident, s-a acţionat imediat prin efectuarea manevrei de închidere a golirii de fund la acumularea Dragomirna, precum şi operativ, cu 6 autospeciale echipate cu motopompe şi 45 de angajaţi, de la ISU Suceava şi SGA Suceava. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.