Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Mediului spera sa ploua „intrucat s-ar mai echilibra putin lucrurile”

Bucuresti: Ministrul Mediului spera sa ploua „intrucat s-ar mai echilibra putin lucrurile”

DISTRIBUIȚI

104499 – 03102011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély a condus şedinţa extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) care a avut loc luni, la  sediul MMP. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat analiza situaţiei şi a prognozelor meteorologice şi agrometeorologice, situaţia volumelor de apă din lacurile de acumulare aflate în administrarea A.N. Apele Române şi a S.C. Hidroelectrica S.A., măsurile întreprinse pentru diminuarea secetei pedologice şi stabilirea măsurilor pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă pentru perioada următoare.  „Prognozele meteo sunt optimiste, ne arată că va începe să plouă în toată ţara începând din 8 octombrie. Sper să se şi întâmple acest lucru,

întrucât s-ar mai echilibra puţin lucrurile”, a spus ministrul László Borbély, în deschiderea şedinţei.

În ultimele două zile, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost de 2.600 mc/s, egal cu media multianuală a lunii octombrie, dar conform prognozelor ANM, în următoarele patru zile nu va ploua şi debitul va scădea, gradual. Prognozele efectuate arată însă că, în perioada 7-10 octombrie, vor cădea precipitaţii în bazinul Dunării ceea ce va avea ca efect creşterea debitului la intrarea în ţară, după 15 octombrie a.c. Conform prognozelor meteo, în intervalul 8-12 octombrie, vor cădea precipitaţii la nivelul întregii ţări, mai întâi în vest, apoi ploile se vor extinde şi în zonele afectate de seceta pedologică. Ca urmare a acestor precipitaţii, la sfârşitul lunii octombrie se aşteaptă debite ale Dunării chiar mai mari decât media multianuală obişnuită, putând ajunge la 3000 mc/s.

În ceea ce priveşte debitele pe râurile interioare, în prezent acestea sunt la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale, dar în urma precipitaţiilor prognozate situaţia se va îmbunătăţi, iar volumul de apă din lacurile de acumulare va creşte. În această perioadă, s-a asigurat exploatarea raţională a lacurilor de acumulare, astfel încât gradul de umplere să asigure alimentarea cu apă a populaţiei şi funcţionarea centralelor hidroelectrice.

Concluziile şedinţei Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, au fost că nu există probleme în alimentarea cu apă a populaţiei şi nici în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică. De asemenea, funcţionarea centralei de la Cernavodă nu este afectată, debitele Dunării asigurând, deocamdată, cantitatea de apă necesară unei bune desfăşurări a activităţii.

Alături de ministrul László Borbély, la CMSU. au mai participat şi Marin Anton – secretar de stat pentru Mediu, Ion Sandu – director general al ANM, David Csaba – director general al ANAR, Petre Stanciu – director INHGA, Dragos Zachia Zlatea – director Hidroelectrica, Silvian Ionescu – Comisar General al GNM, directori din cadrul MMP şi reprezentanţi ai Ministerelor Transporturilor, Economiei, Agriculturii, precum şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.