Acasă Politic Bucuresti: Primaria Capitalei a cumparat un autolaborator pentru monitorizararea calitatii aerului

Bucuresti: Primaria Capitalei a cumparat un autolaborator pentru monitorizararea calitatii aerului

DISTRIBUIȚI

105102 – 26102011 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, miercuri, la lansarea autolaboratorului pentru monitorizarea calitatii aerului in Bucuresti.

Autolaboratorul are rolul de a monitoriza poluantii din atmosfera, respectiv monoxidul de carbon, compusii organici volatili, praful, pulberile in suspensie, ozonul, hidrogenul sulfurat, amoniacul etc. Pe baza datelor furnizate de acesta se va face planul de masuri punctuale pentru a creste calitatea aerului din oras. Primele masuratori vor fi facute in aceasta saptamana in zona Pasajului Basarab.

Cu aceasta ocazie, primarul general a declarat ca Municipalitatea intentioneaza ca, in viitorul apropiat, sa mai achizitioneze un astfel de laborator: “Incercam sa mai achizitionam un astfel de laborator anul acesta, cu toata recesiunea, ca sa putem avea cateva puncte in oras pe care sa le acoperim. Cu doua astfel de masini vom putea face si o harta a calitatii aerului si permanent sa le aratam cetatenilor unde sunt depasiri, pentru ca trebuie sa informam si sa prevenim. Acest laborator reprezinta o tehnologie de ultima generatie in ceea ce priveste detectarea poluarii aerului. Vreau sa va reamintesc ca riscam infrigementul daca nu ne miscam mai repede in rezolvarea cauzelor poluarii. Am vrut sa incepem cu zona Pasajului pentru a raspunde cererilor locuitorilor de aici. Le-am promis acest lucru si imi doresc sa le ofer dovada clara ca nu exista in zona poluare peste limitele admise.”, a precizat Sorin Oprescu. De asemenea, Primarul Capitalei a vorbit si despre masurile care vor fi luate in scopul reducerii poluarii.

“Este adevarat ca Bucurestiul este situate in sud, in Baragan, dar asta nu inseaman ca noi nu trebuie sa facem curatenie mai multa si mai sustinuta. Masurile vor fi luate in functie de sursa poluarii. Vom incerca sa capacitam si interesul oamenilor. Din acest motiv insist si pentru mersul pe bicicleta si pentru introducerea masinilor electrice. Ne dorim sa mergem in paralel: sa detectam unde sunt incarcarile in atmosfera si care sunt sursele de poluare si, pe de alta parte, sa reducem, in timp, numarul masinilor care circula in oras pe baza de benzina si sa recurgem la masini electrice sau hibrid. Trebuie sa incepem un astfel de experiment si in Bucuresti. ”, a adaugat Sorin Oprescu.

Autolaboratorul pentru monitorizarea calitatii aerului a fost achizitionat de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia de Mediu, intrucat, conform art. 70 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005(modificată şi completată), ”autoritãţile administraţiei publice locale au obligaţia asigurării unui mediu de viată sănătos” cât şi de a „ informa publicul asupra riscurilor generate de funcţionarea sau existenţa obiectivelor cu risc pentru sănătatea populaţiei şi mediu”.

Dat fiind importanţa majoră a asigurării calităţii aerului la nivelul Bucureştiului, cât şi pentru a avea o bază de pornire în vederea elaborării unei strategii locale în ceea ce priveşte calitatea aerului, municipalitatea prin Direcţia de Mediu a declanşat procedura de achiziţie a unui autolaborator pentru analiza calităţii aerului ambiental ce va monitoriza majoritatea poluanţilor atmosferici luaţi în considerare în evaluarea calitãţii aerului înconjurãtor, şi anume: dioxid de sulf, dioxid de azot, oxizi de azot, particule în suspensie PM(10) şi PM(2,5), Compuşi Organici Volatili (benzen, toluen, etilbenzen, o-m-p-xileni), monoxid de carbon, ozon, precum şi hidrogenul sulfurat, amoniac. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.