Acasă Politic Strasbourg: – Europa inca discrimineaza si persecuta tiganii

Strasbourg: – Europa inca discrimineaza si persecuta tiganii

DISTRIBUIȚI

105622 – 17112011 – Deputatii europeni atrag atentia ca, in pofida Cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor, lansat de Comisia Europeana in aprilie 2011, si a elaborarii de catre Comisie a unor orientari adresate statelor membre pentru formularea strategiilor nationale de integrare a romilor (SNIR), inca exista discriminare si persecutii impotriva romilor.

“A trecut ceva vreme de cand asteptam din partea Comisiei Europene sa dovedeasca faptul ca integrarea comunitatii Roma nu este doar o expresie la moda, ci o politica in care suntem cu adevarat angajati. Asigurarea finantarii reprezinta un aspect – important, insa nu suficient”, a subliniat, in cadrul unei dezbateri plenare privind situatia romilor din statele membre UE, eurodeputata PNL Renate Weber, purtatoare de cuvant a grupului ALDE in materie de libertati civile, justitie si afaceri interne, co-initiatoare a dezbaterii.

“Am asteptat in zadar din partea Comisiei sa demonstreze respect total pentru drepturile fundamentale, asa cum sunt ele consacrate in Tratatele UE si in Carta drepturilor fundamentale, in relatie cu evacuarile si expulzarile romilor din Franta”, a continuat Renate Weber.

 “Frumusetea de a fi in Europa este ca exista si un Consiliu al Europei, iar Comitetul sau pentru Drepturi Sociale, in decizia adoptata in iunie anul acesta, a considerat masurile Frantei incompatibile cu demnitatea umana si o violare agravata a drepturilor omului. A statuat, de asemenea, ca asemenea incalcari reprezinta o amenintare la standardele fundamentale comune ale tuturor statelor membre ale Consiliului Europei, anume la drepturile omului, la democratie si la statul de drept. Consiliul Constitutional Francez a vazut asta in decizia sa din martie anul acesta, Consiliul de Stat Francez a observat, de asemenea, in hotararea sa din luna aprilie, afirmand ca autoritatile franceze nu aveau dreptul in contraventie cu principiul egalitatii in fata legii, sa puna in practica o politica de evacuare a asezarilor ilegale, desemnandu-i pe ocupantii acestora pe criterii etnice”, a continuat eurodeputatul roman.

In tot acest context , se intreaba eurodeputata Renate Weber, cum este posibil ca tocmai Comisia Europeana sa nu aiba acelasi punct de vedere, in conditiile in care “respectul pentru demnitatea umana reprezinta fundatia Uniunii Europene”.

“Comisia noastra Europeana nu a vazut comportamentul discriminatoriu al autoritatilor franceze, permitand astfel Guvernului Frantei sa isi sustina actiunile, invocand nu Consiliul Constitutional Francez sau Consiliul de Stat, ci concluziile Comisiei Europene, conform carora evacuarile si expulzarile ar fi fost compatibile cu legile Uniunii Europene. De toata jena” , a afirmat Weber.

Plecand de la cazuri concrete de discriminare la adresa romilor din Ungaria, Republica Ceha, Bulgaria, Marea Britanie, Romania si Franta, parlamentarii europeni au solicitat, in sedinta plenara de miercuri, raspunsuri din partea Consiliului cu privire la masurile care au fost si care vor fi luate pentru a asigura incetarea incalcarilor drepturilor omului si a legislatiei si politicilor discriminatorii. De asemenea, deputatii doresc sa stie cum se va asigura Consiliul ca statele membre respecta drepturile omului si normele de combatere a discriminarii in ceea ce priveste romii. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.