Acasă Politic Bruxelles: Romania mai face un pas catre aderarea la Schengen

Bruxelles: Romania mai face un pas catre aderarea la Schengen

DISTRIBUIȚI

106173 – 09122011 – Ministrii de Interne ai tarilor din Uniunea Europeana ar urma sa fie de acord cu intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, potrivit unui raport preliminar al liderilor europeni, publicat vineri dimineata. Concluziile primare ale summit-ului UE, de la Bruxelles, care vor fi adoptate in cursul zilei de vineri, prevad ca toate conditiile legale au fost indeplinite pentru adoptarea deciziei ca Romania si Bulgaria sa adere la spatiul Schengen.  Summit-ul „face un apel catre Consiliul ministrilor de Interne din Uniunea Europeana sa adopte aceasta decizie cat mai curand posibil. Daca se poate, se va reveni la aceasta problema la intalnirea din martie 2012”, se mai arata in document.

 

 

Romania si Bulgaria au fost anuntate, in luna iunie 2011, ca au indeplinit toate conditiile aderarii la zona Schengen, care permite libera calatorie a cetatenilor tarilor membre, fara control vamal. In luna septembrie, cand cele doua tari au fost refuzate ultima oara, ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, a spus ca vrea sa astepte pana in luna februarie, cand va fi publicat un nou raport al Comisiei Europene, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria. Olanda este singura tara din Uniunea Europeana care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Toate celelalte tari s-au pronuntat in favoarea acestei aderari. Pozitia tarii este una izolata in totalitate. Finlanda deja si-a retras opozitia la aderarea celor doua tari la zona Schengen.

Pe de alta parte, oficilalii de la Bruxelles au propus o aderare a Romaniei si Bulgariei, in doua etape: intai vor fi abolite controalele la granitele maritime si aeriene, in martie 2012, urmand ca acelasi lucru sa se intample si pentru granitele terestre, in iulie 2012.

Romania si Bulgaria ar fi trebuit, initial, sa adere la spatiul Schengen in primavara lui 2011, dar atunci s-au lovit de refuzul Frantei si Germaniei, care au invocat tot criterii legate de coruptie si de crima organizata, aminteste ziare.com. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.