Acasă Politic Demersurile României pentru facilitarea exporturilor de grâne din Ucraina pentru prevenirea crizei...

Demersurile României pentru facilitarea exporturilor de grâne din Ucraina pentru prevenirea crizei alimentare globale, prezentate la Adunarea Parlamentară a Mediteranei

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 172128 – 17052024 – Deputații Mirela Furtună și Dumitrița Gliga, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), au participat în zilele de 15 și 16 mai 2024, la Braga (Portugalia), la lucrările celei de-a 18-a Sesiuni plenare a APM.

Lucrările Sesiunii plenare s-au concentrat pe prezentarea și dezbaterea rapoartelor tematice și pe subiecte relevante pentru regiunea mediteraneeană – Transformarea digitală în sectoarele public și privat din regiunea APM, Navigarea în peisajul actual al inteligenței artificiale: Progrese, provocări și orizonturi viitoare în regiunea APM, Schimbările climatice și tranziția energetică, De la deceniul ”oportunităților pierdute” la deceniul ”transformării și cooperării”: Perspectivele economice globale 2023-2024 și viitorul regiunilor euro-mediteraneene și ale Golfului, Evoluția geopolitică și de securitate în regiunile APM și Amenințări teroriste și criminale care afectează regiunile APM.

În intervenția pe tema crizei alimentare generate de războiul din Ucraina, susținută în cadrul lucrărilor Comisiei pentru cooperare politică și de securitate, deputatul Mirela Furtună a evidențiat demersurile României pentru facilitarea exporturilor de grâne din Ucraina, în scopul prevenirii crizei alimentare la nivel global.

În încheierea lucrărilor Sesiunii, au fost prezentate activitățile APM din ultimul an și raportul financiar al organizației. De asemenea, au fost aleși noii membri ai Biroului Forumului Femeilor Parlamentar al APM pentru perioada 2024-2026.

Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana exprimă puncte de vedere cu privire la toate aspectele legate de Parteneriatul euro-mediteraneean, monitorizează implementarea acordurilor de asociere euro-mediteraneene, adoptă rezoluții și recomandări care se adresează Conferinței ministeriale Euro-Mediteraneene.

Textele sunt aprobate prin consens și numărul celor prezenți trebuie să fie mai mare de jumătate din delegațiile dintre cele două componente – europene și neeuropene – ale Adunării. Atunci când acest lucru nu este posibil, deciziile pot fi luate cu o majoritate calificată de două treimi.

Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana este instituţia parlamentară cu rol consultativ a Procesului de la Barcelona: Uniunea pentru Mediterana. Adunarea este formată din parlamentari numiţi de Parlamentele Naţionale ale Statelor Membre, Parlamentele Naţionale ale partenerilor mediteraneeni, Parlamentul European, cuprinzând un număr de 280 de membri, repartizați în mod egal între țărmurile nordice și sudice ale Mediteranei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.