Acasă Politic Bucuresti: Politistii au descoperit in opt luni peste 1.100 de cazuri de...

Bucuresti: Politistii au descoperit in opt luni peste 1.100 de cazuri de munca la negru

DISTRIBUIȚI

106811 – 09012012 – Poliţiştii formaţiunilor de investigarea fraudelor au constatat 1.152 de infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă în opt luni de la demararea unei acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultată din munca la negru.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Jandarmeria Română, Inspecţia Muncii şi Garda Financiară a iniţiat, la data de 27 aprilie 2011., Planul comun de acţiune având ca obiect desfăşurarea, în perioada 3 – 31 mai 2011, de acţiuni de control în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi a combaterii evaziunii fiscale rezultată din munca la negru. Având în vedere rezultatele pozitive obţinute în acţiunile de control desfăşurate în luna mai, perioada de aplicabilitate a Planului a fost prelungită.

Astfel, în opt luni de la demararea acţiunilor, respectiv 2 mai – 22 decembrie 2011, au fost efectuate 7.323 acţiuni de control, în vederea identificării şi cercetării faptelor ce sunt incriminate ca infracţiuni în materia angajării şi utilizării forţei de muncă.

Ca urmare a acţiunilor la care au participat poliţişti, jandarmi, inspectori de muncă şi comisari ai Gărzii Financiare, au fost înregistrate 2.014 dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forţei de muncă, au fost soluţionate 1.157 de dosare penale, în 989 fiind dispusă începerea urmăririi penale, iar în 168 fiind propuse alte soluţii.

În dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 1.152 de infracţiuni,dintre care 141 prevăzute în Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii) modificată şi completată prin Legea nr. 40/2011(primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă) şi 1.011 alte infracţiuni specifice legislaţiei care reglementează utilizarea forţei de muncă.

Din totalul dosarelor în care s-a început urmărirea penală, 171 au fost înaintate parchetului competent, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi trimitere în judecată.

Cazuistica înregistrată permite conturarea următoarelor concluzii privind formele de manifestare a muncii nedeclarate: toată activitatea salariatului este nedeclarată către autorităţi sau o parte din activitatea salariatului este nedeclarată către autorităţi; angajatorul declară doar o parte din numărul real de salariaţi care prestează munca pentru şi sub autoritatea sa; angajatorul nu declară către autorităţile publice nici un salariat, fie pentru că nu doreşte, fie pentru că îi interzice legea (construcţiile în regie proprie, persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale); activitatea este sezonieră sau temporară, sau este desfăşurată în servicii prestate către beneficiari, ceea ce determină o flexibilitate a locului de muncă (sunt mai greu de prins, de găsit, de identificat şi de contactat bazându-se practic pe acest aspect); activitatea se desfăşoară la domiciliul salariatului sau activitatea se desfăşoară în cadrul dezmembrămintelor angajatorului (sediu, filială, sucursală, punct de lucru) şi angajatorul, având control asupra accesului în întreprindere, utilizează munca fără forme legale până când apar autorităţile statului; angajaţii cu mai multe slujbe sau cei care prestează munca flexibilă sau suplimentară, precum şi cea prestată în cadrul repausului săptămânal; persoanele fizice autorizate (reprezintă o formă principală de exercitare a muncii la negru: agricultură, artizanat, comerţ en–detail, servicii casnice sau în domenii în care raportul de muncă este ascuns sub raportul civil al P.F.A.: construcţiile, serviciile). – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.