Acasă Politic Barcelona: Dezbatere pentru solutionarea problemelor romanilor din Spania

Barcelona: Dezbatere pentru solutionarea problemelor romanilor din Spania

DISTRIBUIȚI

107517 – 01022012 – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a organizat, pe 28 şi 29 ianuarie 2012, cu sprijinul Consulatului General al României la Barcelona, cea de-a cincea ediţie a conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”.

Evenimentul a reunit, în capitala Cataloniei, deopotrivă, responsabili ai autorităţilor centrale şi locale din cele două state, dar şi reprezentanţi ai mass-media şi ai comunităţii româneşti din Spania.

La dezbateri au participat Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, Ion Vîlcu, ambasadorul României în Regatul Spaniei, Carmen Cynthia Curt, consul general al României la Barcelona, William Brânză, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Cristian Rizea şi Koto Iosif, membri ai aceleiaşi comisii, Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Răzvan Horaţiu Radu, subsecretar de Stat în Ministerul Afacerilor Europene, Doina Domnica Pârcalabu, preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Paraschiva Dobre, director al Direcţiei Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Corina Chertes, director al Institutului Limbii Române, Doru Vasile Ionescu, consilier al preşedintelui-director general SRTv.

Din partea autorităţilor spaniole au participat Javier Montero, directorul biroului pentru străini din cadrul delegaţiei Guvernului din Catalonia, Miquel Esteve, reprezentantul pe probleme de emigraţie din cadrul Primăriei din Barcelona, Xavier Alonso, reprezentant al Direcţiei pentru Imigraţie, Gener Gordó, director general adjunct în cadrul Direcţiei Sprijin şi Promovare a Comunităţii Educative, Yvonne Griley, director general politică lingvistică în cadrul Ministerului Culturii din Catalonia.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a mulţumit participanţilor pentru interesul faţă de subiectele aflate în discuţie, subliniind necesitatea unor astfel de dialoguri pentru identificarea de soluţii viabile la problemele pe care le au de înfruntat românii din Spania. Eugen Tomac a subliniat, în acest sens, importanţa respectării dreptului la vot al românilor din afara graniţelor României.

Ion Vîlcu, ambasadorul României în Regatul Spaniei şi-a exprimat speranţa că românii din acest stat vor reuşi să promoveze o imagine adevărată a României, asigurându-i de întreg sprijinul său. El i-a îndemnat pe aceştia să iniţieze acţiuni prin care să promoveze valorile culturale româneşti.

La rândul lor, reprezentanţii mediului asociativ românesc din Spania au atenţionat oficialii români prezenţi la dezbateri asupra problemelor cu care se confruntă, prezentând, de asemenea, activităţile pe care le desfăşoară în Spania în vederea promovării culturii şi valorilor româneşti.

Dezbaterile conferinţei au fost structurate sub forma a şase ateliere de discuţii: organizarea comunităţii româneşti din Spania; exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în Spania; principiile de funcţionare a sistemului de asigurări sociale şi pensii pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării; identitate lingvistică, culturală şi spirituală în context European; imaginea comunităţii româneşti din Spania; politici europene pentru protecţia cetăţenilor europeni.

Conferinţa „Şanse egale într-o Europă unită” se înscrie în seria de dezbateri lansată de DRP în anul 2010 în scopul identificării şi soluţionării problemelor întâmpinate de românii din Italia şi Spania în procesul de integrare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.