Acasă Politic Bucureşti: Senatorul Voiculescu îl atenţionează pe primarul din Sfântu Gheorghe că românii...

Bucureşti: Senatorul Voiculescu îl atenţionează pe primarul din Sfântu Gheorghe că românii din oraş nu îi sunt duşmani

DISTRIBUIȚI

108140 – 23022012 – Senatorul Dan Voiculescu menţionează că primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, refuză orice formă de dialog constructiv, necesar pentru a rezolva dosarul în care Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cercetează posibila discriminare a cetăţenilor de naţionalitate română din municipiul Sfântul Gheorghe. “Cei 15.000 de români din Sfântu Gheorghe nu sunt duşmanii primarului Antal Arpad şi ar fi normal ca nici primarul să nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice”

„Săptămâna aceasta, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, s-a consumat un nou termen în dosarul în care am solicitat Primarului din Sfântu Gheorghe să explice de ce, într-un municipiu în care peste 20% dintre locuitori sunt de naţionalitate română, toţi cei 119 de funcţionari publici, angajaţi ai primăriei, ale căror declaraţii de avere sunt publicate pe site-ul instituţiei, sunt de etnie maghiară.

Pentru a treia oară consecutiv, primarul Antal Arpad a refuzat să se prezinte personal sau să trimită un punct de vedere scris, invocând, de aceasta dată, “participarea la o delegaţie”. Confruntat cu asemenea justificări inconsistente, CNCD a fixat un ultim termen în acest dosar pentru data de 28 februarie.

„Din păcate, după o serie de declaraţii agresive, emise în momentul în care am sesizat posibila discriminare a românilor din Sfântu Gheorghe, domnul primar Antal Arpad refuză orice formă de dialog constructiv pe acest subiect, deşi am precizat că demersul meu nu este îndreptat împotriva nimănui, ci pentru apărarea unui principiu constituţional: toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, orice discriminare pe criterii etnice fiind interzisă. Raportul de 119 la zero între maghiari şi românii din primăria Sfântu Gheorghe creează o puternică prezumţie de discriminare pe criterii etnice. Eu respect drepturile civile, moştenirea etnică şi culturală a domnului Antal Arpad, însă îi solicit cu fermitate ca, la rândul său, să respecte naţionalitatea şi drepturile civile ale românilor din Sfântul Gheorghe. Domnul Antal Arpad, asumând obligaţiile funcţiei de primar, ar trebui să fie cel puţin la fel de interesat ca şi mine de respectarea drepturilor a 15000 de locuitori ai oraşului pe care îl administrează. Cei 15000 de români din Sfântu Gheorghe nu sunt duşmanii primarului Antal şi ar fi normal ca nici primarul să nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice. Cetăţenii români din Covasna şi Harghita au dreptul la criterii de angajare în instituţiile statului egale cu ale celor din Dolj, Iaşi sau Bihor, toţi aflându-se sub protecţia unei singure Constituţii şi a unui unic sistem normativ. Iar toate instituţiile statului român au obligaţia de a le garanta acest drept.” – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.