Acasă Politic Bruxelles: Inundatiile reprezinta un motiv major de ingrijorare pentru 96% dintre romani

Bruxelles: Inundatiile reprezinta un motiv major de ingrijorare pentru 96% dintre romani

DISTRIBUIȚI

108961 – 23032012 – Conform rezultatelor unui sondaj Eurobarometru, aproape trei sferturi dintre europeni sunt de părere că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confruntă Europa. Marea majoritate, adică 68%, consideră că problemele legate de apă sunt grave. Seceta, inundaţiile şi poluarea chimică a apelor sunt considerate a fi provocări majore. De asemenea, 62% dintre cetăţeni nu se consideră suficient de bine informaţi, în timp ce 67% dintre ei cred că cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apă ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea. Se bucură, de asemenea, de susţinere publică unele măsuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politică de preţuri mai echitabilă sau stimulente financiare (subvenţii sau scutiri de taxe). În acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor măsuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apă.

Comisarul european Janez Potočnik a declarat: „Uniunea Europeană acţionează de mulţi ani în scopul îmbunătăţirii calităţii apei şi avem rezultate care dovedesc acest lucru – calitatea apei potabile si a apei din locurile în care scăldatul este permis este mult mai bună şi mult mai multe oraşe îşi tratează apele reziduale în mod corespunzător. Specii precum somonul au reapărut în mai multe râuri din Europa, din care dispăruseră. Aceasta demonstrează că acţiunile întreprinse prin cooperare în întreaga Europă pot aduce rezultate reale. Seceta şi inundaţiile sunt însă tot mai frecvente, iar apele Europei sunt supuse la presiuni tot mai mari, precum cele cauzate de poluare şi schimbările climatice. Cetăţenii sunt conştienţi de aceste realităţi şi cer Uniunii Europene să reacţioneze. Aceste rezultate sunt o contribuţie importantă la viitorul Proiect de conservare a apelor europene.”

Problemele legate de apă sunt considerate grave – Cetăţenii sunt preocupaţi atât de calitatea apei, cât şi de cantităţile de rezerve de apă. Seceta este un motiv mai puternic de îngrijorare în ţările mediteraneene, cetăţenii din Portugalia (96%), Spania (95%) şi Italia (94%) spunând că ea reprezintă o problemă serioasă. O mare parte dintre europeni (79%) consideră inundaţiile ca fiind o problemă majoră, acestea fiind un motiv serios de îngrijorare pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din România (96%), Bulgaria (94%) şi Polonia (94%). Majoritatea cetăţenilor cred că, în ultimii zece ani, calitatea apei s-a îmbunătăţit (23%) sau a rămas aceeaşi (25%), în timp ce 44% dintre aceştia sunt de părere că ea s-a deteriorat. Pentru majoritatea europenilor (84%), pe primul loc între factorii care reprezintă o ameninţare pentru resursele de apă este poluarea chimică, urmată de schimbările climatice (55%) şi de schimbările la nivelul ecosistemelor acvatice (49%). 61% dintre persoanele intervievate consideră că nu fac suficient pentru a proteja resursele de apă, dar cred de asemenea că sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial (65%), a sectorului agricol (51%) şi a producătorilor de energie (47%).

Nevoia de mai multe informaţii – Atunci când au fost întrebaţi despre soluţiile posibile la problemele legate de apă, 67% dintre europeni au răspuns că ar fi foarte utilă existenţa mai multor informaţii privind consecinţele utilizării apei asupra mediului. Ei consideră că sensibilizarea publicului este cel mai eficient mod de reducere a problemelor legate de apă.

Într-adevăr, chiar dacă, la nivel individual, cetăţenii acţionează prin gesturi mici pentru a economisi şi pentru a proteja resursele de apă, de exemplu, reducând consumul de apă sau folosind mai puţine pesticide în grădini, o majoritate de 61% dintre aceştia consideră că nu fac suficiente eforturi pentru a proteja resursele de apă de care dispunem. Cetăţenii doresc să facă mai mult pentru a proteja resursele de apă şi, pentru a putea face acest lucru, ei doresc să fie mai bine informaţi.

Însă, pentru a acţiona în sensul rezolvării problemelor legate de apă, europenii cer, de asemenea, introducerea unor amenzi mai costisitoare pentru poluatori, o politică de preţuri mai echitabilă sau stimulente financiare (subvenţii sau scutiri de taxe). Majoritatea cetăţenilor susţin aplicarea unor tarife pe baza volumului de apă consumat şi sunt de acord că acestea trebuie să crească proporţional cu creşterea impactului asupra mediului.

Un sprijin puternic în favoarea acţiunilor la nivelul UE – 73% dintre europeni consideră că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confruntă Europa. Această tendinţă este confirmată pe întreg continentul, deoarece majoritatea cetăţenilor din toate statele membre sunt de părere că acest subiect ar trebui abordat la nivelul UE, procentul acestora variind între 55% în Estonia sau 56% în Regatul Unit şi 81% în Slovacia şi Germania. Europenii consideră că aceste măsuri ar trebui să se concentreze în principal pe poluarea apei cauzată de industrie (69%), agricultură (39%), utilizarea excesivă a apei (30%), inundaţii şi secetă (24%).

Un proiect de politică în domeniul apei – Aceste aspecte vor fi luate în considerare de Comisia Europeană în cadrul „Proiectului de conservare a resurselor de apă ale Europei” planificat pentru noiembrie 2012. Proiectul va identifica lacunele actuale şi priorităţile viitoare şi va propune măsuri în vederea orientării politicii în domeniul apei până în anul 2020. El se va baza pe o analiză combinată a unor modele economice şi climatice pentru perioada de până în 2050.

Acest sondaj a fost realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 5 – 7 martie 2012. Au fost intervievate în numele Comisiei Europene, în limba lor maternă, 25 524 de persoane din grupuri sociale şi demografice diferite. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.