Acasă Politic Bucuresti: Amenzi de peste un milion de euro pentru munca „la negru”

Bucuresti: Amenzi de peste un milion de euro pentru munca „la negru”

DISTRIBUIȚI

108507 – 07032012 – Inspecţia Muncii, prin  Inspectoratele Teritoriale de Muncă, a controlat 6.602 de angajatori în luna februarie 2012. Cea mai mare incidenţă a muncii „la negru” s-a înregistrat în comerţ, cu 141 de angajatori care utilizau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Celelalte domenii cu incidenţă mare a muncii nedeclarate, în luna februarie, au fost prestările de servicii cu 65 de agenţi comerciali, construcţiile cu 19 cazuri şi 7 angajatori din domeniul protecţie şi gardă. Inspectorii de muncă au depistat 597 persoane care munceau fără forme legale de angajare. În timpul acestor controale, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a descoperit, la un angajator din alimentaţie publică, 53 de persoane fără forme legale de angajare şi 66 de persoane la un angajator din domeniul protecţie şi gardă.

Controalele inspectorilor de muncă din domeniul relaţiilor de muncă au scos la iveală peste 20.980 de deficienţe, fiind dispuse 21.680 de măsuri cu termene clare  pentru remedierea neconformităţilor. De asemenea, au fost aplicate 5.866 de sancţiuni contravenţionale, din care 320 de sancţiuni pentru muncă fără forme legale de angajare şi 5.546 de sancţiuni pentru nerespectarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă. Amenzile aplicate doar în cadrul acestor acţiuni comune au totalizat 5.714.300 lei (aproximativ 1,4 milioane euro), din care 4.487.000 lei (peste 1 milion euro), amenzi pentru muncă fără forme legale şi 1.227.300 lei amenzi pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Ca urmare a acţiunilor de control desfăşurate în luna februarie 2012, Inspectoratele Teritoriale de Muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru 10 fapte prevăzute de legislaţia muncii ca fiind infracţiune, respectiv pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare.

Începând din luna februarie 2012, inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii beneficiază, în cadrul controalelor pe care le efectuează în scopul depistării şi reducerii incidenţei muncii nedeclarate, de sprijinul şi participarea efectiva a poliţiştilor, jandarmilor şi funcţionarilor Gărzii Financiare, în baza Planului Comun de Acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pe anul 2012 semnat de Inspecţia Muncii cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi Garda Financiară. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.