Acasă Politic Fumatul in spatii publice, o amenintare pentru sanatatea nefumatorilor

Fumatul in spatii publice, o amenintare pentru sanatatea nefumatorilor

DISTRIBUIȚI

108431 – 05032012 – Ministerul Sănătăţii lansează, astăzi, primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizează cunoaşterea consumului de tutun şi a tendinţelor acestuia.

Studiul a stabilit o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun în ţara noastră, aproximativ cinci milioane de fumători, dintre care patru milioane fumează zilnic.

Raportul mai scoate în evidenţă informaţii importante pentru adoptarea viitoarelor politici de Sănătate: mai mult de o treime dintre adulţi sunt expuşi la fumul de tutun second-hand la locul de muncă, 86.6% în restaurante şi 94,4% în baruri şi cluburi; opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulţi (72,0%), s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57,0%) în baruri şi cluburi.

“Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu (dintre care peste trei milioane de nefumători) şi două milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental  în diverse spaţii publice, este de o importanţă vitală ca Guvernul să aşeze controlul tutunului pe lista priorităţilor  legislative”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

La scară mondială, consumul de tutun cauzează unul din zece decese în rândul adulţilor –  mai mult de cinci milioane decese anual. Dacă nu se acţionează urgent, în  2030  consumul de tutun va fi  responsabil pentru decesul a peste opt milioane de oameni.

În urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sănătăţii intenţionează: continuarea Programului Naţional de Control al Tutunului şi susţinerea campaniilor de promovare ţinând cont de aspectele semnalate de studiu. De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează reglementarea interzicerii fumatului în spaţiile publice în concordanţă cu recomandările UE (acest aspect poate fi pus în realizare prin susţinerea proiectului de lege care există în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normative care să reglementeze tutunul în spaţiile publice). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.