Acasă Politic Bucuresti: Partidul Verde cere protectie prin lege pentru lacul cu nuferi de...

Bucuresti: Partidul Verde cere protectie prin lege pentru lacul cu nuferi de la Baile 1 Mai

DISTRIBUIȚI

108432 – 05032012 – Partidul Verde din România atrage atenţia autorităţilor şi publicului că din cauza exploatării necontrolate a apei termale din staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol să sece.

”Lacul din rezervaţia 1 Mai şi-a modificat dramatic temperatura şi nivelul apei, iar nuferii termali, unici în Europa, sunt ameninţaţi cu dispariţia. Această specie unică de nuferi termali, care au supravieţuit ultimei ere glaciare, ar putea să dispară acum, din cauza nepăsării autorităţilor şi a lăcomiei oamenilor. La doar câţiva kilometri de Oradea, în Băile 1 Mai, se află Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa. Aici poate fi admirat Nufărul termal sau Nymphaea Lotus Thermalis, o specie subtropicală care a supravieţuit perioadei de glaciaţiune, datorită apelor calde ale pârâului Peţa”, potrivit biologului Anna Marossy.

În lacul respectiv mai trăiesc inca două specii rare: peştele „Roşioara lui Racoviţă” şi melcul Melanopsis Parreyssi. Lacul cu nuferi termali a fost declarat monument al naturii încă din 1931. „Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa” este în custodia Muzeului Ţării Crişurilor.

Custozii Rezervaţiei au avertizat autorităţile in drept, cum ar fi Agenţia de Protecţia Mediului, Apele Române şi Agenţia pentru Resurse Minerale, despre situaţia creată.

Verzii din Romania acuza primăria din Sânmartin, autorităţile de mediu, Agenţia pentru resurse Minerale şi autorităţile judeţului Bihor, ca au închis ani în şir ochii la furtişaguri, şi la cele peste 100 de foraje executate si exploatate ilegal, în condiţiile în care potentaţii judeţului şi-au făcut vile şi derulează afaceri în comuna Sânmartin, respectiv în cele două staţiuni, Băile Felix şi Băile 1 Mai, în detrimentul legislaţiei în vigoare de protecţie a mediului.

Un raport întocmit de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor dezvaluie o realitate alarmanta, care a fost ascunsă ani de zile de autorităţi. Furturile continue de apă termală din aceasta zonă declarată rezervaţie şi monument al naturii pun în pericol rezervele din însăşi sistemul acvatic termal.

Verzii din Romania solicită autorităţilor statului să intervină pentru a proteja lacul cu nuferi termali din Băile 1 Mai.

„Atragem atenţia autorităţilor că exploatarea intensă şi necontrolată va afecta iremediabil rezervele de apă din cea mai celebră staţiune balneo-climaterică din ţară. O binecuvântare pentru sănătatea oamenilor şi un adevărat miracol care a permis supravieţuriea unor specii de plante şi animale vechi de milenii este în pericol să dispară de pe suprafaţa planetei. Partidul Verde din Romania solicită autorităţilor să aplice legislaţia existentă, prin identificarea şi sancţionarea celor ce au executat foraje fără permis sau licenţă, în conformitate cu Legea minelor nr. 85 din 18 martie 2003. Dată fiind gravitatea situaţiei în care se află rezervaţia, nu înţelegem nici decizia ANRM, care la data de 25 ianuarie 2012, a inclus in Lista de ofertare spre concesionare noi perimetre pentru exploatarea apelor geotermale în zonă (Rontău). Cerem de urgenţă ca ANRM să retragă de la ofertare aceste noi exploatări de ape geotermale, care ar periclita rezervaţia şi întregul sistem al acviferului geotermal din zonă”, a declarat Georgeta Ionescu, vicepreşedinte la Partidului Verde. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.