Acasă Politic Bucuresti: Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi autosesizarea in cazul retragerii plangerii...

Bucuresti: Sebastian Bodu cere Curtii de Conturi autosesizarea in cazul retragerii plangerii ISC din procesul “Trofeul Calitatii”

DISTRIBUIȚI

110421 – 24052012- Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a cerut Curtii de Conturi sa se autosesizeze in cazul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), care si-a retras plangerea din dosarul „Trofeul Calitatii”, in care e implicat fostul premier Adrian Nastase.

„Va solicit ca in temeiul art. 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicata, privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi a Romaniei, sa va autosesizati cu privire la faptul ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), prin reprezentantul sau legal, Constantin Adrian Balaban Grajdan – inspector general, a renuntat la calitatea de parte civila in Dosarul penal nr. 2470/2012 („Trofeul Calitatii”), aflat in recurs pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In adresa nr. 22/22.05.2012 remisa instantei, reprezentantul legal al ISC considera ca nu exista niciun prejudiciu adus institutiei publice pe care o conduce, desi instanta de fond stabilise, prin hotararea judecatoreasca recurata, un prejudiciu de 64,8 miliarde lei”, scrie Bodu in scrisoarea sa.

Europarlamentarul democrat-liberal considera ca ISC ignora faptul ca acel prejudiciu a fost constatat de o hotarare judecatoreasca.

„In motivarea solicitarii sale, reprezentantul legal al ISC ignora o hotarare judecatoreasca prin care se stabileste prejudiciul respectiv. Acesta considera ca relevanta nu este hotararea judecatoreasca, ci raportul de expertiza contabila, care stabileste prejudiciul ca inexistent. Acest lucru nu poate fi retinut de Curtea de Conturi deoarece expertiza contabila (care nu poate raspunde oricum la obiective precum valabilitatea unor contracte sau capacitatea de reprezentare legala a structurilor interne ale ISC) este doar un mjloc de proba care a fost administrat de catre instanta de fond, alaturi de alte probe in dosar. Asadar, relevanta este exclusiv hotararea instantei de judecata, ISC neputandu-se pronunta asupra modului in care instanta a administrat probele. Mai mult, nu are nici macar interes, din punct de vedere juridic si economic, sa nu tina cont de hotararea instantei prin care se constata calitatea sa de parte civila, indreptatita la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei de la inculpati”, mentioneaza Bodu.

Procurorii DNA au descins, miercuri seara, la sediul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) pentru a ridica mai multe documente care au legatura cu dosarul „Trofeul Calitatii” in care Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

Noul sef al ISC, Adrian Balaban Grajdan, numit in functie de Victor Ponta in urma cu cateva zile, este acuzat de abuz in serviciu si fals in declaratii publice.

Cazul poate avea consecinte greu de anticipat. Grajdan a fost numit de catre premierul Ponta sef la ISC vineri, pe 18 mai. Aparent inexplicabil, decizia a intrat la Monitorul Oficial pentru publicare in regim de urgenta, iar vineri noaptea Grajdan a devenit sef la ISC cu puteri depline.

Dupa doua zile, luni, noul sef al ISC a facut o intampinare la Inalta Curte in care a sustinut ca institutia nu mai reclama niciun prejudiciu in dosarul „Trofeul Calitatii” in care fostul  premier Adrian Nastase este judecat de mai bine de opt ani de zile pentru un prejudiciu estimat la un milion de euro. Mai mult, ISC s-a retras ca parte in dosar. 

De altfel, avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, a si declarat public acest lucru, miercuri dimineata, cand le-a spus jurnalistilor ca ISC nu se mai constituie parte civila. Declaratia a fost facuta cu prilejul celui de-al cincilea termen in dosarul Trofeul Calitatii, in conditiile in care in luna iunie acest caz se prescrie, iar miercuri completul a amanat din nou judecarea, pentru 30 mai.

In noile conditii, daca ISC nu mai reclama prejudiciul, Adrian Nastase si ceilalti inculpati sunt absolviti de orice vina. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.