Acasă Politic Bucuresti: 25 de metode de fraudare a alegerilor de care e suspectat...

Bucuresti: 25 de metode de fraudare a alegerilor de care e suspectat Vanghelie

DISTRIBUIȚI

110814 – 08062012 – In ultimele zile, Corin Romanescu a avut mai multe intalniri de lucru cu echipa tehnica a UNPR Sector 5, formata din cei aproape 200 de delegati in sectiile de votare, din cei 1800 de consilieri obstesti, responsabili pentru cele cca 900 de strazi din Sectorul 5, precum si din cei peste 100 de detectivi particulari, angajati sa supravegheze corectitudinea alegerilor. Alaturi de acestia, Corin Romanescu a trecut in revista modalitatile de frauda electorala la care ar putea recurge Vanghelie in tentativa sa disperata de a nu pierde Primaria Sectorului 5.

„Împreuna cu staff-ul meu de campanie, am decis sa fac publice 25 de procedee de fraudare a alegerilor, identificate ca facand parte din arsenalul de metode ilegale folosibile de catre actualul primar pentru a-si conserva actuala pozitie. La fel ca si cei aproape 270.000 de alegatori din sectorul nostru, si noi consideram ca Vanghelie va putea recurge la orice mijloc de furt care l-ar putea favoriza. O dovada in acest sens este rezultatul sondajului de opinie masluit, dat publicitatii de catre Vanghelie. Se stie ca masluirea rezultatelor sondajelor de opinie este primul pas catre fraudarea alegerilor”, a explicat Romanescu

„In afara acestor 25 de metode, am mai identificat cateva, proprii lui Vanghelie, pe care le urmarim indeaproape, urmand sa intervenim in seara zilei de sambata si duminica dimineata, atunci cand se vor produce. Interesul nostru este de a impiedica furtul alegerilor din Sectorul 5 si de a-i da pe mana justitiei pe toti cei implicati. In acest sens, luam in calcul sa anuntam si acordarea unei recompense substantiale celor care probeaza, prin orice mijloc, o frauda sau tentativa de frauda electorala”, a mai spus Romanescu.

Cele 25 de metode prin care pot fi furate voturile, sunt urmatoarele:

 1.     Metoda anularii voturilor unui contracandidat – Un membru al comisiei de vot ia amprenta ştampilei şi o lipeşte pe cureaua de ceas sau pe interiorul manşetei de la cămaşă. La fel de bine, poate sa aiba o amprenta identica cu cea originala pregatita din timp, din afara. Tot ce îi mai trebuie este o tuşieră la îndemână, asta in cazul in care nu are o stampila cu tusiera automata. Se termină votul, comisia deschide urna, se numără toate buletinele şi se aşează pe grupe, câte una pentru fiecare candidat votat. Persoana care are copiată ştampila poate lua încă o dată la numărat grămada buletinelor pe care este votat un adversar politic şi cu tuşiera alături aplică rapid o a doua ştampilă in patrulaterul altui candidat. Daca veti observa multe voturi anulate care au o a doua ştampilă, mai stearsa, e semn ca acestea sunt puse în grabă, la număratul voturilor.

 2.     Metoda votarii abuzive în numele celor care au absentat – La sfârşitul zilei se adaugă în urne mai multe buletine cu ştampila „Votat” pe un anumit candidat. Iată paşii: Se falsifică pe listele electorală semnăturile celor care n-au venit la vot. Se trec CNP-uri la întâmplare. Să spunem că într-o secţie cu 2.000 de votanţi, 1.000 n-au venit. Semnezi în fals în numele a 200, crescând astfel artificial prezenţa la vot. Se ştampilează un număr egal de buletine de vot în căsuţa unui candidat. Aceste buletine se adaugă în urnă ca şi cum oamenii ar fi venit la vot. Metoda se aplică spre sfârşitul zilei şi se bazează pe mituirea celorlalţi membri ai secţiei de vot sau pe neatenţia acestora.

 3.     Metoda „Suveica” sau lanţul uman în care se votează în exteriorul secţiei – Este o metoda sigură şi folosită de partide pe scară largă, dar este foarte costisitoare. E „suveica”, un lanţ uman în care se fură primul buletin de vot din secţie şi apoi se dă din mână în mână, fiecare votant primind banul pe loc. Iată cum se desfăşoară: Un votant oarecare intră în secţie, ia buletinul de vot de la comisie şi intră cu el în cabină. Nu-l ştampilează ci îl îndoaie şi îl pune în buzunar. Scoate o altă hârtie albă sau un buletin de vot falsificat, îl împachetează discret şi îl bagă în urnă ca să pară că a votat. Iese afară unde îl aşteaptă organizatorul acţiunii de falsificare. Îi predă buletinul original şi primeşte bani pentru asta. Șeful acţiunii pune ştampila „Votat” în dreptul candidatului pe care-l susţine şi îl înmânează unui alt votant. Acesta îl bagă în buzunar şi intră în secţie. Ia de la comisie un al doilea buletin de vot. Intră în cabină, se face că votează dar păstrează în buzunar buletinul pe care l-a primit de la comisie. Iese din cabină şi introduce în urnă buletinul ce fusese ştampilat din afara secţiei. Iese afară şi predă buletinul neştampilat şefului acţiunii. Acesta pune din nou votul pe candidatul său şi predă hârtia unui alt votant, iar ciclul se reia. Se pot obţine astfel sute de voturi cumparate. Când găsiţi în urnă o coală albă sau un buletin falsificat, e clar că acolo s-a produs o suveică. Secţiile în care se găsesc aceste urme sunt foarte numeroase.

 4.     Metoda mituirii întregii comisii electorale – Este cea mai radicală dar şi cea mai eficientă şi se spune că este utilizată de candidaţii foarte bogaţi care sunt realeşi cu regularitate de 3-4 cicluri electorale. Metoda e simplă: mituieşti cu o sumă consistentă toţi membrii comisiei electorale din acea secţie de votare pentru falsificarea procesului-verbal cu numărătoarea finală a voturilor. Pur şi simplu le propui celor din comisie să închidă ochii la raportarea unor cifre false dându-le pe loc o sumă importantă. Astfel, indiferent de buletinele strânse în saci, pe care nu-i mai ia nimeni la renumărat, în procesul-verbal se trec 300 de voturi în dreptul unui candidat, în loc de 200. E o demonstraţie de tupeu maxim şi se desfăşoară, în general, în fiefurile consacrate ale partidelor, unde se elimină astfel riscul oricărei surprize

 5.     Metoda fotografiei cu telefonul – Se foloseşte tot pentru votanţii racolaţi la colţul străzii. În schimbul sumei de bani, alegătorul trebuie să-şi fotografieze, în cabina de vot, buletinul ştampilat. În ultima perioadă, însă, destul de mulţi şi-au invalidat buletinul, punând încă o ştampilă după ce au făcut fotografia. În plus, au apărut „micii întreprinzători”, care în ziua votului umblă din secţie în secţie şi iau bani de mai multe ori, la secţii diferite, cu aceeaşi fotografie. De votat votează, evident, o singură dată.

 6.     Metoda „Maradona” – A primit numele după celebra „inginerie” din lumea infractorilor. Numărarea voturilor, după încheierea scrutinului, se face în felul următor: se verifică fiecare vot în parte şi se fac teancuri separate, pentru fiecare candidat, apoi se trece la numărătoarea propriu-zisă. Metoda „Maradona” constă tocmai în mutarea unor voturi dintr-un teanc în altul, după etapa de verificare, dar înainte de numărătoare, într-un moment de neatenţie a celorlalţi.

 7.     Metoda folosirii abuzive a urnei mobile – Alegătorii care din motive întemeiate nu se pot deplasa la secţia de votare pot solicita urna mobilă. În principiu, aceasta fiind sigilată, nimeni nu-i duce grija, în mod deosebit. Tocmai de aceea, este uşor de înlocuit, dat fiind faptul că este plimbată, de obicei, în portbagajul unei maşini, de către doi membri ai secţiei. Să nu mai punem la socoteală că cei care solicită de obicei urna sunt bătrâni care pot fi uşor influenţaţi sau induşi în eroare.

 8.     Metoda stampilei de control – Se foloseste pentru a anula buletinul de vot al alegatorilor cunoscuti ca nu voteaza cu candidatul favorizat. De aceea, simpatizanţilor contracandidatului li se oferă buletine de vot care nu au aplicată ştampila de control. Acestea vor fi, ulterior, invalidate, conform legii.

 9.     Metoda „Căpşunarii” – Sunt zone în care o parte însemnată din populaţie este plecată în străinătate, la muncă. Este folosita si acolo unde absenteismul este mare la urne si este verificat de prezenta la vot in alegerile anterioare. În principiu, nu-i greu să se afle CNP-urile celor plecaţi. Şi aici, rolul principal îl au tot membrii comisiei, care trebuie, în cursul zilei, să completeze numele acestora pe liste. Buletinele de vot ştampilate nu sunt greu de introdus în urnă.

 10.   Metoda turismului electoral – Este metoda cea mai folosită, în special în primii ani de după 1989. Principiul este simplu: candidaţii organizează, în ziua scrutinului, „excursii electorale” pe la mai multe secţii de votare. „Bulinuţa” de pe cartea de identitate se dezlipeşte fără efort, iar cetăţenii „responsabili” votează pe liste suplimentare, în special la secţiile de votare destinate persoanelor aflate în tranzit. Metoda se foloseşte în special la alegerile parlamentare, când este posibil votul şi în altă zonă decât cea de reşedinţă. În ultimii ani, prin înăsprirea legislaţiei şi montării de camere video în unele secţii de votare, „clienţii” sunt mai greu de găsit.

 11.    Metoda „Jurământului pe Biblie” – În zonele sarace, în loc de fotografia făcută cu telefonul se cere celui mituit să jure pe biblie că-şi va ţine cuvântul. La anumite secţii se creează o înghesuială şi o dezordine voite, pentru a nu permite susţinătorilor unui anumit candidat să intre în secţie. Unii chiar tipăresc propriile buletine şi le introduc în urnă. Şi exemplele pot continua.

 12.      Metoda folosirii operatorilor falşi de interviu – Mita din timpul campaniei a devenit aproape oficială. Există şi alte metode de influenţare a alegătorilor. Astfel, sub pretextul unor sondaje de opinie realizate de către echipa candidatului la primărie, grupuri de tineri merg din uşă în uşă, încercând să-i influenţeze pe cei nehotărâţi.

 13.      Metoda grupurilor de presiune – Mai multi sustinatori ai unuia dintre candidati se grupeaza in jurul sectiilor de votare, pe drumurile de acces catre acestea, si discuta „intamplator” cu alegatorii despre alegeri si despre „necesitatea” de a fi sau nu votat un candidat sau altul. Aceste grupuri de presiune mai pot fi intalnite in ziua votarii si in zona bisericilor, a pietelor, parcurilor sau a altor locuri aglomerate.

 14   Metoda folosirii clanurilor interlope – Pentru partea murdară a campaniei electorale, politicienii apelează la lumea interlopă. Oferă, la schimb, bani şi protecţie, în cazul în care câştigă. Locuitorii Capitalei ştiu deja că, de câteva cicluri electorale, clanurile din Sectorul 5 se ocupă de alegeri, fiecare în zona sa de influenţă. Lucrurile se petrec identic în fiecare târg mai răsărit din ţară. Mai nou, clanurile au început să-şi impună proprii reprezentanţi, pentru a fi siguri că politicienii nu-i vor uita după alegeri. Astfel, interlopii se regăsesc, din ce în ce mai des, pe liste de consilieri, la primării sau consilii judeţene. Şi este doar începutul.

 15.    Metoda “Tipografia” – Distribuirea unui numar mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tiparirea ilegala a unor buletine de vot care sa ajunga în sectie si apoi in urna prin intermediul unui membru al biroului sau cu ajutorul persoanlului auxiliar din institutiile unde se organizeaza sectiile de votare 

 16.      Metoda “Camasa albastra” – O persoana, recunoscuta dupa un element de vestimentatie, este angajata pentru a însoti alegatorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitarii votului.

 17.       Metoda “Înghesuiala”. – Aglomerarea intrarii în sectie de catre persoane pregatite în acest sens îngreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni. Metoda este folosita pentru obstructionarea votului în sectiile unde se stie ca un partid este favorit.

 18.       Metoda “Multiplu” – Membrii biroului pot înmâna unor alegatori pe care îi stiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenta altor persoane despre care se stie ca nu vor veni la vot. Scenariul e simplu: persoanele se prezinta la reprezentanţii candidatului sustinut din secţiile de votare, purtand anumite semne pentru a fi recunoscuţi, voteaza în locul unor alegători despre care se ştie că nu se prezinta la vot, şi, în schimbul votului dovedit cu autocolantul lipit pe cartea de identitate, primesc o suma de bani.

 19.    Metoda “Dimineata” – Cu o jumatate de ora înainte de începerea votarii, se introduc în urna mai multe buletine de vot stampilate “cum trebuie”. Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie sa semneze pe lista de vot persoane care nu vin la sectie.

 20.    Metoda “Fifty-fifty” – Buletinele nefolosite pot fi împartite de reprezentantii Biroului si introduse în urna. De obicei functioneaza în sectiile mici, unde nu sunt observatori.

 21.      Metoda “PV” – Exista posibilitatea ca presedintele sa detina un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze în fals pe drumul de la sectie la BEC.

22.      Metoda “ Uitucul” – Se întâmpla când membri Biroului “uita” sa aplice stampila de control pe buletinul celui care voteaza, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.

 23.     Metoda “ Distrugerea” – Daca stampilele cu “votat” ramân la discretia membrilor biroului dupa încheierea votului si desfacerea urnelor, este posibila stampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate. 

 24.   Metoda “ Stalin” – Este posibil ca, într-o clipa de neatentie de la numararea voturilor, anumite buletine de vot sa fie mutate dintr-un teanc într-altul.

25.   Metoda cumpararii alegatorilor contracandidatului – Sunt identificate  persoanele care ar putea vota cu contracandidatul. Li se cumpără acestor persoane cărţile de identitate pentru 24 de ore, adică de sâmbătă seara, până duminică seara, din 9 în 10 iunie. Adversarul rămâne fără votanţi. O alta varianta este de a le oferi acestora o excursie gratuita, intre orele 7.00 si 21.00. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.