Acasă Politic Coruptie la nivel inalt la Prima Banca din Muntenegru

Coruptie la nivel inalt la Prima Banca din Muntenegru

DISTRIBUIȚI

110813 – 08062012 – În ciuda unei serii recente de rapoarte asupra corupţiei din Prva Banka (Prima Bancă) din Muntenegru, afacerea de familie a fostului prim-ministru Milo Dukanovic, cetăţenii şi analiştii au declarat că nu sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca scandalul să aibă un impact asupra aderării ţării la UE, potrivit SETimes.

O investigaţie a BBC şi a Proiectului de Raportare a Crimei Organizate şi Corupţiei (OCCRP) a dezvăluit numeroase neregularităţi şi cazuri de corupţie la nivel înalt în respectiva bancă, cea mai mare din ţară, aruncând îndoieli asupra procesului de aderare la UE a ţării balcanice.

Miranda Petrucic, o jurnalistă din Saraievo care a condus studiul, a declarat că documentaţia a fost strânsă în mai mult de şase luni.

„A fost extrem de dificil să obţinem documentele şi interviurile întrucât mulţi evită să vorbească public. Esenţa studiului este că Prima Bancă, afacerea de familie a lui Djukanovic, este suspectă şi că un număr mare de credite şi împrumuturi nu sunt contractate în conformitate cu o politică bancară sănătoasă. Auditul Băncii Centrale a Muntenegrului a confirmat aceasta”, a declarat Petrucic.

Ea a adăugat că procurorii vor avea multe de făcut dacă Muntenegru doreşte să meargă pe calea europeană. Analiştii şi cetăţenii sunt de acord că parcusul european al Muntenegrului nu trebuie pus sub semnul întrebării din cauza corupţiei guvernului.

Se pare că împrumuturile cele mai mari de la Prva Bank au fost acordate unor grupuri şi indivizi asociaţi lui Djukanovic, preşedintele Partidului Democrat al Socialiştilor (DPS), formaţiunea de guvernământ aflată la putere de 22 de ani. Printre beneficiari s-au numărat companii care au legături cu Stanko Subotic, un individ inculpat de unitatea italiană anti-mafie, şi cu Darko Saric, un traficant de droguri condamnat, care se ascunde acum de autorităţi.

În investigaţia sa, BBC menţionează că Djukanovic a fost investigat de unitatea italiană anti-mafie şi s-a confruntat cu acuzaţii în legătură cu o operaţiune de trafic de ţigări de câteva miliarde de dolari derulată în Muntenegru. Aceste acuzaţii au fost în cele din urmă abandonate în 2009 deoarece, în calitate de şef de stat, Djukanovic avea imunitate diplomatică.

În 23 mai, Comisia Europeana (CE) a dat undă verde începerii discuţiilor de aderare luna următoare, dar a avertizat că „corupţia încă este o chestiune ce suscită o îngrijorare profundă”. CE a afirmat că va continua să monitorizeze progresul ţării pe măsură ce aceasta se apropie de aderare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.