Acasă Politic Bucuresti: Rovana Plumb: “Proiectul de la Roşia Montană nu va porni dacă...

Bucuresti: Rovana Plumb: “Proiectul de la Roşia Montană nu va porni dacă nu respectă toate cerinţele de mediu”

DISTRIBUIȚI

111073 – 19062012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care militează împotriva realizării proiectului minier de la Roşia Montană. Printre aceştia s-au aflat Mircea Toma – Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch (AMP), Nicolae Dobrogea şi Dan Trifu – EcoCivica, Codruţa Nedelcu – Asociaţia Arinul, Dragoş Popovici – Federaţia Societatea Civilă, Bogdan Grecescu şi Irina Brandrabur – Greenpeace, Costel Popa – Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

“Am iniţiat această întâlnire pentru a putea afla argumentele dumneavoastră cu privire la acest proiect, după ce, în primele zile de mandat, am ascultat opiniile reprezentanţilor Sindicatului Viitorul Mineritului care protestau în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor. Mi se pare normal ca la nivelul factorilor decizionali – şi mă refer atât la instituţia pe care o coordonez, cât şi la Guvern – să fie cunoscute opiniile tuturor părţilor implicate, lucru care se poate realiza numai printr-o comunicare deschisă şi transparentă”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii ONG-urilor prezente au adus în discuţie o serie de aspecte pe care le consideră sensibile, sau cu risc pentru mediu şi sănătatea oamenilor. În acest sens, s-au dezbătut subiecte legate de patrimoniul cultural şi peisagistic al zonei Roşia Montană, de eficienţa economică a proiectului, dar mai ales de riscurile de mediu pe care le prezintă barajul iazului de decantare. De asemenea, reprezentanţii societăţii civile au prezentat câteva alternative de dezvoltare durabilă care ar putea fi iniţiate în zonă cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană, prin fondurile alocate ţării noastre.

În ceea ce priveşte acordul de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat: ”În acest mandat de şase luni, vom reanaliza situaţia proiectului de la Roşia Montană. Decizia va fi luată de Guvern, pentru că sunt implicate mai multe ministere, printre care cel al Economiei şi cel al Culturii. Dar proiectul trebuie să fie în interes naţional şi să respecte toate cerinţele de mediu şi principiile dezvoltării durabile. Dacă nu le va respecta, vă asigur că proiectul nu va porni”.

Cu acelaşi prilej, ministrul Rovana Plumb a anunţat că se va constitui un Comitet interministerial de dezvoltare durabilă, la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât toată lumea să ştie ceea ce se întâmplă atât cu acest proiect, dar şi cu resursele naturale ale ţării, în general.

”Cu maximă eficienţă şi cu participarea dumneavoastră trebuie să analizăm totul şi să conlucrăm cu toţi factorii responsabili în ceea ce priveşte resursele naturale ale României. Roşia Montană este doar un proiect, dar sunt multe alte resurse naturale şi trebuie să mergem pe principiul dezvoltării durabile pentru a le asigura un viitor copiilor şi nepoţilor noştri”, a mai spus ministrul Mediului şi Pădurilor.

Rovana Plumb a subliniat că există, încă de anul trecut, o hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea acestui Comitet, dar până acum nu s-a realizat nimic. ”Acum se lucrează la regulamentul de funcţionare a acestui Comitet, iar proiectul de la Roşia Montană, care a generat atâtea dezbateri, va fi luat în discuţie imediat ce voi semna ordinul de înfiinţare şi Comitetul va deveni funcţional”, a precizat, în încheiere, ministrul Rovana Plumb. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.