Acasă Politic Bucuresti: USL vrea sa faca imposibila contestarea suspendarii sefului statului la Curtea...

Bucuresti: USL vrea sa faca imposibila contestarea suspendarii sefului statului la Curtea Constitutionala

DISTRIBUIȚI

110936 – 13062012 – Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil unui proiect de lege prin care Curţii Constituţionale a României (CCR) i se retrage dreptul de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. Dacă va trece de Parlament, proiectul va face imposibilă atacarea la Curtea Constituţională a unei eventuale hotărâri a Parlamentului privind suspendarea presedintelui.Proiectul de lege a fost iniţiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) şi deputatul Cornel Pieptea (PNL). Cei doi propun eliminarea hotărârilor fiecărei Camere în parte şi hotărârilor Parlamentului din lista documentelor care pot fi supuse examenului de constituţionalitate al CCR.

Aceste hotărâri au devenit pasibile de examinarea Curţii în urma unei modificări a Legii CCR, operate în 2010, la iniţiativa senatorului PSD Dan Şova.

„Considerăm că, prin această modificare, se încarcă în mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dăunează bunului mers al activităţii acesteia şi exercitării rolului de arbitru instituţional, rol asumat nu de puţine ori, în contextul constituţional românesc”, se arată în expunerea de motive a legii.

Legea lui Severin şi Pieptea ar putea intra joi la votul în plen urmând ca apoi să fie trimisă la Senat, care este forul decizional.

Potrivit deputatului PC Sergiu Andon adoptarea acestei legi va face imposibilă atacarea la Curtea Constituţională a unei eventuale hotărâri prin care Parlamentul îl va suspenda din funcţie de preşedintele României. „Chiar dacă CCR dă pentru suspendare un aviz consultativ, hotărârea prin care Parlamentul îl suspendă pe preşedinte poate fi atacată la CCR”, a declarat Andon.

„Bănuiesc că iniţiatorii au avut în vedere şi situaţia de ieri, referitoare la Consiliul European, când s-a adoptat doar o declaraţie politică, fără efecte juridice, şi nu o hotărâre care putea fi contestată la Curtea Constituţională. Data viitoare ar putea avea în vedere adoptarea unei hotărâri”, a estimat fostul preşedinte al comisiei juridice a Camerei.

El a precizat însă că rămâne de clarificat în ce măsură proiectul lui Severin şi Pieptea este constituţional. Astfel, în Constituţie se spune că actele juridice pe care le poate emite Parlamentul sunt legi, hotărâri şi moţiuni.

„CCR se pronunţă asupra legilor, dar nu şi asupra moţiunilor. Rămâne de văzut dacă hotărârile au acelaşi regim ca legile sau ca hotărârile”, a mai spus Andon. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.