Acasă Politic Bucuresti: 20 de ani de relatii diplomatice romano-croate

Bucuresti: 20 de ani de relatii diplomatice romano-croate

DISTRIBUIȚI

 

112795 – 29082012 – Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 29 august 2012, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Croaţia. Relaţia politico – diplomatică dintre România şi Croaţia reprezintă un model,

pus în valoare de o strânsă cooperare bilaterală şi în plan european şi de interesele şi obiectivele comune.

De-a lungul celor două decenii, relaţiile bilaterale s-au consolidat şi diversificat, fiind susţinute de o dinamică aparte a dialogului la nivel înalt şi tehnic şi de o intensificare a colaborării pe multiple paliere, o serie de acorduri fiind încheiate în domeniile politic, economic, al justiției, educaţional şi cultural. Totodată, legătura asigurată de prezenţa comunităţii române şi istro-române în Croaţia, respectiv a comunităţii croate din România conferă o dimensiune specială relaţiei dintre cele două state.

Semnarea Tratatului de Aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, la 9 decembrie 2011, precum şi ratificarea acestuia de către România la 26 iunie 2012, au creat premisele aprofundării cooperării, atât la nivel regional, cât şi european, Croaţia urmând a reprezenta un partener important al României în cadrul UE, odată cu aderarea sa la 1 iulie 2013.

Ministerele de Externe ale celor două ţări vor intensificaconsultările şi coordonarea pe teme de actualitate ale agendei europene şi internaționale. De asemenea, vor urmări implementarea unor proiecte de cooperare pentru sprijinirea statelor din regiune în îndeplinirea obligaţiilor decurgând din aspiraţiile de aderare la Uniunea Europeană.

România a recunoscut Republica Croaţia la 18 ianuarie 1992. Relaţiile diplomatice au fost stabilite la 29 august 1992.

Ambasadorul României în Republica Croaţia este Cosmin Dinescu. Ambasadorul Republicii Croaţia în România este Andrea Gustovic- Ercegovac. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.