Acasă Politic Mehedinti: Garda de Mediu a amendat Romag Termo

Mehedinti: Garda de Mediu a amendat Romag Termo

DISTRIBUIȚI

112787 – 29082012 – Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) din Mehedinţi s-au autosesizat în cazul poluării cu zgură/cenuşă înregistrată în localitatea Halânga, în zona DN 67 Tr. Severin – Tg. Jiu şi, în data de 27 august 2012, au efectuat un control la RAAN- Sucursala Romag Termo.

S-a constatat că poluarea s-a produs din cauza vântului puternic, care s-a manifestat în noaptea de 26-27 august 2012, respectiv pe toată durata zilei de 27 august 2012, generând spulberarea zgurii şi cenuşii din depozitul Romag Termo, respectiv de antrenare a pulberilor spre DN 67 Tr. Severin-Tg. Jiu.

Acest fenomen a fost posibil în condiţiile scăderii controlate a nivelului apei în depozitul de zgură şi cenuşă, în vederea executării în condiţii de siguranţă a lucrărilor de supraînălţare a digurilor de la iazul de decantare nr. 1. Aceste lucrări de supraînălţare se realizează periodic, atunci când iazul se umple cu zgură şi cenuşă, scăderea nivelului apei fiind obligatorie pentru a permite accesul utilajelor pe suprafata depozitului, în condiţii de siguranţă. În condiţii normale, în timpul acestor lucrări, suprafata iazului este menţinută în permanenţă umedă, în scopul umectării zgurii şi cenuşii, procedura fiind necesară pentru a preîntâmpina apariţia fenomenului de spulberare în zilele cu vânt puternic.

În dimineaţa zilei de 27 august 2012, personalul care executa lucrările de supraînălţare a început deversarea de apă în hidroamestec în vederea umectării zgurii şi cenuşii, însă, procesul fiind lent, nu a putut fi umectată în timp util întrega suprafaţă.

În urma constatărilor, comisarii GNM au sancţionat RAAN- Sucursala Romag Termo cu amendă în valoare de 50.000 lei, pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, au fost impuse măsuri cu caracter permanent privind sistarea lucrărilor de supraînălţare a digurilor în toate perioadele cu vânt puternic, respectiv umezirea suprafeţei iazului în timpul acestor lucrări. Ca măsură suplimentară, s-a impus comunicarea către GNM Mehedinţi a oricărei situaţii accidentale care ar putea afecta mediul şi acţionarea imediată pentru remedierea problemei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.