Acasă Politic Bucuresti: Ministrul de Externe: Presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul...

Bucuresti: Ministrul de Externe: Presedintele Traian Basescu va reprezenta Romania la Consiliul European

DISTRIBUIȚI

112955 – 05092012 – Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi seara, că preşedintele Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European programat pentru sfârşitul lunii, potrivit deciziei Curţii Constituţionale.

„Agenda viitorului Consiliului European e una preponderent economică, ceea ce presupune prerogativele Guvernului. La noi Curtea Constituţională a decis ca preşedintele e singurul mandatat să reprezinte România la Consiliul European. În consecinţă, preşedintele va fi cel care va reprezenta România”, a spus ministrul de Externe, la Digi 24.

Titus Corlăţean a adăugat că ar fi necesară o clarificare a competenţelor între preşedinte, Executiv şi Parlament. „Această ambivalenţă oferă posibilitatea unor abuzuri. O reformă constituţională se impune. E bine să nu inventăm roata, să ne uităm ce scrie în Constituţia altor state. Nu înseamnă o subminare a rolului preşedintelui”, a declarat ministrul Corlăţean.

Curtea Constituţională a decis, în 27 iunie, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

Totuşi, a doua zi, în 28 iunie premierul Victor Ponta a plecat în locul preşedintelui Traian Băsescu la Consiliul European de la Bruxelles, după ce fostul ministrul al Afacerilor de Externe, Andrei Marga, înaintase documentul cu propunerea de mandat pentru şeful Executivului ca reprezentant al României la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.