Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Mediului: „Când vine vorba de deşeuri avem nu numai o...

Bucuresti: Ministrul Mediului: „Când vine vorba de deşeuri avem nu numai o problemă de bani, ci şi una de atitudine”

DISTRIBUIȚI

113278 – 18092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a participat marţi, 18 septembrie 2012, la masa rotundă „Deşeuri: cele 18 criterii ale Comisiei Europene şi drumul României spre performanţă”.

Evenimentul, organizat de Green Report împreună cu Ministerul Mediului si Pădurilor, a adus faţă în faţă reprezentanţi ai autorităţilor de mediu şi ai principalilor jucători de pe piaţa de deşeuri municipale.

”Am organizat acest seminar pentru a prezenta intenţiile noastre vis-a-vis de necesitatea unei pieţe agregate a deşeurilor în condiţii de criză financiară prelungită, dar şi pentru a discuta despre soluţii pentru evitarea riscurilor actuale de infringement”, a spus Rovana Plumb în alocuţiunea de deschidere.

”De ani buni suntem unul din ultimele locuri în UE la acest capitol dar, din păcate, guvernarea trecută a ales să neglijeze acest subiect, aşa cum a făcut-o de altfel şi cu fondurile europene sau cu infrastructura de apă şi canal. Actuala guvernare face eforturi majore pentru a repara toate acele greşeli şi pentru a recupera în ritm susţinut toate aceste decalaje, inclusiv în privinţa deşeurilor”, a mai spus ministrul.

Referindu-se la ultimul raport al Comisiei Europene privind performanţa statelor membre în managementul deşeurilor municipale, ministrul mediului şi pădurilor a amintit că acesta clasifică cele 27 de state membre în funcţie de 18 criterii, fiecare ţară primind steguleţe verzi, portocalii sau roşii. Domeniile vizate de această evaluare sunt volumul total de deşeuri reciclate, costul eliminării deşeurilor, precum şi încălcări ale legislaţiei europene.

”În acest raport, România s-a situat în cele 10 state membre cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu. Dar nu clasamentele, nu steguleţele sunt problema cea mai mare, managementul deşeurilor este un factor de civilizaţie şi sănătate. Când vine vorba de deşeuri avem nu numai o problemă de bani, ci şi una de atitudine: trebuie să începem să privim deşeurile ca pe o oportunitate pentru dezvoltare economică. Gestionarea si reciclarea deşeurilor la standarde europene înseamnă potenţial de creare a locurilor de munca „verzi” şi de dezvoltare a economiei viitorului, cu beneficii pe termen lung pentru comunităţi”, a subliniat ministrul mediului şi pădurilor.

            Raportul Comisiei Europene pentru România va fi prezentat în cadrul unui workshop organizat în octombrie la Bucureşti de către DG Regio şi DG Mediu, în care va fi prezentat atât documentul, cât şi planul de acţiune.

În ceea ce priveşte implicaţiile financiare, ministrul Rovana Plumb a menţionat că sectorul managementului deşeurilor este unul prioritar în următoarea perioadă de programare bugetară, odată cu publicarea propunerilor de regulamente pentru fondurile europene nerambursabile pentru perioada 2014 – 2020.

”Până în prezent au fost aprobate 20 de proiecte, pentru judeţele Giurgiu, Bistriţa-Năsăud, Vrancea, Arad, Sibiu, Mureş, Covasna, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Suceava, Bacău, Vaslui, Călăraşi, Olt, Argeş, Cluj, Timiş, Caraş-Severin şi Alba, cu o valoare totală de 878,229,472 euro. Trebuie respectate ţintele impuse de legislaţia europeană, însă trebuie aleasă o abordare regională, care să prevadă investiţii pentru colectarea intensivă a deşeurilor biodegradabile, facilităţi de reciclare, sortare, tratare mecano-biologică şi depozitare, incineratoare regionale”, a mai spus Rovana Plumb. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.