Acasă Politic Bucuresti: Ordin pentru simplificarea accesării fondurilor europene in domeniul mediului

Bucuresti: Ordin pentru simplificarea accesării fondurilor europene in domeniul mediului

DISTRIBUIȚI

113197 – 14092012 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, s-a întâlnit joi, la sediul ministerului, cu Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat priorităţile de mediu

ale României şi ale Uniunii Europene, absorbţia fondurilor europene, managementul integrat al deşeurilor, accesul cetăţenilor la apă potabilă, investiţiile verzi şi utilizarea eficientă a resurselor coroborată cu implementarea Strategiei Europa 2020.

            ”Unul dintre principalele subiecte discutate se referă la absorbţia fondurilor europene şi avem în vedere un set de măsuri, pe care îl discutăm în permanenţă cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să reluăm plăţile în luna octombrie. Totodată, ţin să vă informez că România a absorbit în perioada mai – august 2012 fonduri europene în cuantum de 125 milioane euro, faţă de cele 335 milioane euro absorbite în intreaga perioadă 2009 – mai 2012”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Ca măsură de stimulare a absorbţiei fondurilor europene, Rovana Plumb a semnat, în prezenţa jurnaliştilor, un ordin de ministru care scurtează termenele în procesul de accesare a fondurilor: ”În ceea ce priveşte creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene doresc să semnez în prezenţa domnului comisar Potočnik acel angajament pe care mi l-am asumat atât în faţa mediului privat, cât şi în faţa autorităţilor locale, de a reduce birocraţia şi de a aduce banii europeni mai aproape de cetăţeni. Pentru simplificarea procedurii de obţinere a calificării în Programul Operaţional Sectorial Mediu am un ordin de ministru prin care se scurtează toate acele termene şi se elimină toate acele bariere care contribuie la prelungirea termenului de accesare a fondurilor europene”, a spus ministrul Mediului.

La rândul său, comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a afirmat necesitatea ca România să utilizeze într-un mod cât mai eficient fondurile europene. “În contextul actualei crize economice este de o importanţă majoră ca România să folosească tot mai mult din fondurile europene pe care le are la dispoziţie prin calitatea de stat membru UE pe care o deţine. Apreciez eforturile ministrului Mediului în realizarea acestui deziderat şi trebuie să remarc progresele efectuate prin implementarea unor decizii concrete în acest sens, precum semnarea acestui ordin de simplificare a procedurii de accesare a fondurilor europene” a declarat comisarul European pentru mediu.

Referindu-se la managementul deşeurilor, ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat: ”Ne situăm printre ultimele state membre în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, însă nu trebuie să abordăm acest lucru într-un mod negativ, ci să-l considerăm un potenţial beneficiu, deoarece prin procedura de reciclare avem oportunitatea să creăm locuri de muncă”.

O altă direcţie strategică discutată a fost legată de investiţiile verzi, în special energiile regenerabile, domeniu în care România şi-a asumat o contribuţie de 24% energii regenerabile până în 2020.

            În acest sens, Rovana Plumb a menţionat că l-a informat pe comisarul Potočnik asupra faptului că în acest moment Ministerul Mediului lucrează la stabilirea unor criterii mai clare în ceea ce priveşte investiţiile economice în zona ariilor protejate. “Lumea trebuie să se dezvolte către o economie verde. Este foarte important ca pe viitor atunci când sunt dezvoltate proiecte energetice şi se realizează planificarea teritorială, acestea să urmărească dezvoltarea durabilă a regiunii. Dacă protejaţi biodiversitatea deja existentă pe teritoriul României, atunci ţara dumneavoastră va deveni şi mai bogată în viitor” a susţinut comisarul Potočnik subliniind astfel avantajele pe care România le deţine prin intermediul biodiversităţii, ţara noastră având situri Natura 2000 într-o suprafaţă totală echivalentă cu 22,5% din suprafaţa naţională. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.