Acasă Politic Bucuresti: Se modifica legislatia rutiera

Bucuresti: Se modifica legislatia rutiera

DISTRIBUIȚI

113261 – 18092012 – Plenul Senatului a aprobat, in sedinta de luni, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, care prevede, printre altele, introducerea permisului de conducere

pentru mopede. In absenta unui permis pentru mopede si tricicluri, conducatorul se poate allege cu sanctiuni penale.

Ordonanta de govern este, de fapt, o adaptare a legislației romanesti la Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European.

În ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane si alte 5.733 au suferit vatamari corporale. Situatia este favorizata de legislatia rutiera actuala, care permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen.

Instituirea obligativitatii sustinerii examentului pentru obtinerea permisului de conducere, precum si ridicarea limitelor minime de varsta vor determina insusirea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor practice necesare pentru obtinerea acestui permis de conducere.

Incepand cu 19 ianuarie 2013, varstei minima pentru obtinerea permisului de conducere se modifica astfel:

– pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani impliniti;

– pentru categoriile AM, A1 si B1 – 16 ani;

– 20 de ani si o experienta de cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

In plus, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, varsta minima pentru obtinerea permisului este de 21 ani, in timp ce, pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.

In prezent, pentru obtinerea permisului de conducere se prevede varsta minima de 18 ani pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule, cu exceptia subcategoriilor A1 si B1, pentru care se poate obtine permisul de conducere dupa implinirea varstei de 16 ani, precum si a conducatorilor de autovehicule care efectueaza transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maxima mai mare de 7,5 tone ori care transporta substante periculoase, care trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti, se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, forul decizional fiind Camera Deputatilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.