Acasă Politic Bucuresti: Vintu si Luca, trimisi in judecata in dosarul Petromservice

Bucuresti: Vintu si Luca, trimisi in judecata in dosarul Petromservice

DISTRIBUIȚI
schema_finaniara_vantu

schema_finaniara_vantu113160 – 13092012 – Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu și fostul lider de sindicat Liviu Luca, au fost trimiși în judecată

de pentru delapidare şi spălare de banilor. În același dosar, alături de cei doi, alte 10 persoane – Octavian Ţurcan, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă și Daniela Lăcrămioara Braşoveanu – au fost în instanță. Procurorii ICCJ estimează că prejudiciul pe care aceștia l-au adus Petromservice SA, depășește, potrivit expertizei contabile, 83 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, în 2005, Liviu Luca a devenit, indirect, acţionarul majoritar al S.C. Petromservice S.A. (devenită în 2008 S.C. PSV Company S.A), după ce a cumpărat prin intermediul unei societăți înmatriculate în Cipru (Elbahold Ltd) 49,35% din acţiunile societăţii.

Astfel, prin exercitarea dreptului de vot în numele Elbahold Ltd în AGA, Liviu Luca a reușit să controleze activitatea Petromservice și numirea unor persoane în care avea încredere – Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Graziano Rino şi Zizi Anagnastopol – în Consiliul de Administraţie, și în funcții de top în managementul companiei.

 Preluarea pachetului de acțiuni la PETROMSERVICE a fost finanțată de Sorin Ovidiu Vîntu, iar Octavian Țurcan, un apropiat al lui SOV, asigura legătura cu firmele cipriote și băncile di nțară. relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară.

În 2007, Petromservice a vândut  activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari, Liviu Luca a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de SOV.

Pretextul acestor transferuri a fost cumpărarea unor acțiuni cotate la bursă. În perioada 2008 – 2009, Liviu Luca, în calitate de acţionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Rino, ca membri ai CA PETROMSERVICE, şi Zizi Anagnastopol, director financiar al companiei, au încheiat mai multor contracte prin care Petromservice a cumpărat acţiuni cotate la bursă la 7 societăţi din Republica Moldova, la o valoare de nouă ori mai mare decât cea la care aceste acţiuni erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori a Moldovei. Contractele au fost încheiate cu puţin timp înainte de intrarea companiei în insolvenţă, în condiţiile în care inculpaţii cunoşteau că datoriile către salariaţi nu pot fi achitate şi că insolvenţa este iminentă.

Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpaţii SOV şi Octavian Ţurcan au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul părţii vătămate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispoziţie a companiilor străine care au intermediat achiziţiile, identificarea societăţilor moldoveneşti ale căror acţiuni urmau să fie achiziţionate şi realizarea formalităţilor pe care le presupuneau tranzacţiile. Toate companiile care au intermediat achiziţiile de acţiuni erau controlate de SOV şi Octavian Ţurcan, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societăţi, susțin procurorii.

În acest mod, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan controlau atât cumpărătorul, cât şi vânzătorii acţiunilor, ceea ce le-a permis să stabilească arbitrar preţul plătit şi să transfere sumele de bani din patrimoniul Petromservice S.A. în patrimoniile proprii (conturile personale ale lui SOV sau conturi ale unor societăţi controlate de cei trei).

Transferul s-a realizat prin operaţiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani şi de a le reintroduce în circuitul comercial în România după ce au fost reciclate sub aparenţa unor finanţări acordate către persoanele juridice române controlate indirect de SOV, în special S.C. Imobiliar Network S.A. şi S.C. Realitatea Media S.A.

Banii au fost transferaţi prin operaţiuni de tip suveică, în regim repetat structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companiile controlate de inculpaţi. În unele situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de 5 ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăţi diferite.

Rapoartele de evaluare pentru întreprinderile din Republica Moldova au fost întocmite de Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă şi Daniela Lăcrămioara Braşoveanu care ”au atestat împrejurări nereale pentru a denatura valoarea societăţilor.  În acest mod, s-a urmărit ca inculpaţii să nu fie traşi la răspundere penală, urmând ca rapoartele să servească drept o justificare a preţului plătit în eventualitatea unui control ulterior”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

Prin falimentarea controlată a societăţii au fost prejudiciaţi indirect salariaţii, care nu şi-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotărâri judecătoreşti şi ceilalţi creditori ai societăţii, care nu îşi pot valorifica creanţele. Conform tabelului definitiv al creanţelor, PSV Company S.A. avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către bugetul consolidat al statului.

De asemenea, au fost fraudaţi indirect şi acţionarii minoritari ai S.C. Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom S.A. şi 7.000 de acţionari persoane fizice), care nu au încasat dividendele ce li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere şi cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acţiunilor.

Potrivit comunicatului, procurorii au beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al SRI şi au colaborat cu Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.