Acasă Politic Cipru: Ministrul Corlatean, la reuniunea de tip Gymnich din Cipru

Cipru: Ministrul Corlatean, la reuniunea de tip Gymnich din Cipru

DISTRIBUIȚI

113017 – 07092012 – Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, participă  în zilele de 7 şi 8 septembrie a. c. la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (tip Gymnich), care se va desfăşura la Paphos (Cipru).

Dezbaterile din cadrul reuniunii vor viza o serie de subiecte cu tematică orizontală, aflate în directă legătură cu dosarele de politică externă aflate pe agenda europeană: apa ca resursă strategică şi problemă de politică externă, educaţia în contextul reconstrucţiei post-conflict, precum şi alte subiecte de actualitate de pe agenda internaţională, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.  

În marja reuniunii, ministrul Titus Corlățean va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din state membre UE,  ocazie cu care va realiza o trecere în revistă a subiectelor de interes de pe agenda europeană şi cea bilaterală.

Reuniunile de tip Gymnich sunt organizate de două ori pe an, de către statul care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Reuniunile de acest tip sunt denumite Gymnich, după numele castelului din Germania unde în 1974, în timpul preşedinţiei germane a Consiliului UE, a avut loc prima întâlnire de acest fel. Scopul principal este facilitarea, într-un cadru informal, a unui amplu schimb de opinii privind subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă europeană.

Caracterul informal al reuniunilor oferă prilejul discutării aprofundate a unui număr restrâns de subiecte de interes comun pentru statele membre. Dezbaterile nu se finalizează cu adoptarea de concluzii oficiale. Totodată, reuniunile Gymnich reprezintă  punctul de plecare pentru dezbaterea temelor care urmează să figureze pe agenda reuniunilor formale din semestrul respectiv (Consiliul Afaceri Externe, Consiliul European etc.). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.