Acasă Politic New York: Ministrul Corlatean vrea un pol sud-est european stabil şi prosper

New York: Ministrul Corlatean vrea un pol sud-est european stabil şi prosper

DISTRIBUIȚI

113534 – 28092012 –Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a participat joi, la New York, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

(SEECP), organizată în marja Adunării Generale ONU de Republica Macedonia, în calitate de preşedinţie-în–exerciţiu (PiE) a SEECP.

Miniştrii au avut un schimb de opinii asupra cooperării în diferite domenii în cadrul SEECP. Discuţia a permis reconfirmarea angajamentului politic al statelor participante faţă de consolidarea cooperării la nivel regional.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea dezvoltării şi consolidării de proiecte şi programe economice concrete, prin intermediul Consiliului Cooperării Regionale, care să fie implementate în beneficiul locuitorilor din regiunea sud-est europeană. În acest context, ministrul Titus Corlăţean a apreciat că eforturile conjugate ale statelor participante la SEECP vor permite crearea unui pol sud-est european stabil şi prosper. Totodată, a accentuat necesitatea promovării mai eficiente a intereselor în plan european şi euro-atlantic, aspect ce contribuie la accelerarea procesului de integrare europeană a statelor regiunii.

Ministrul român a insistat pentru o utilizare eficientă a oportunităţilor de interacţiune directă cu Uniunea Europeană la Bruxelles şi a propus ca statele participante să realizeze demersuri comune pentru finanţarea unor proiecte propuse de autorităţi locale. În egală măsură, a propus elaborarea unor proiecte culturale şi crearea unor reţele de cooperare între muzee şi universităţi din statele SEECP.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea României de a coopera strâns cu Republica Macedonia pe durata mandatului de PiE SEECP. România va prelua în iunie 2013 preşedinţia SEECP, până la acea dată fiind membru al troicii.

SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată – singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune. A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.

Republica Macedonia a preluat preşedinţia-în-exerciţiu a SEECP la 15 iunie 2012 de la Serbia, pentru un mandat de un an. România va prelua preşedinţia SEECP în iunie 2013. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.