Acasă Politic Tulcea: Ponta vrea si judete si regiuni

Tulcea: Ponta vrea si judete si regiuni

DISTRIBUIȚI

113173 – 13092012 – Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca vrea ca in 2013 sa realizeze reforma administrativ-teritoriala a Romaniei, pastrând insă actualele judete si consilii judetene. Ceea ce aduce nou proiectul premierului sunt regiunile,

care vor fi o suprastructura condusă de un consiliu regional. Premierul spune că noua formula nu insemna mai multa birocratie si ca, in plus, agentiile de dezvoltare regionala vor functiona ca aparat tehnic pentru consiliile regionale.

„Regiunile trebuie sa primeasca recunoastere in Constitutie, pastrand judetele actuale. Chiar cred ca judetele actuale trebuie sa ramana. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu inseamna mai multa birocratie”, a spus Victor Ponta.

„1 ianuarie 2014, atunci cand incepem noul exercitiu financiar, trebuie sa ne gaseasca cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea. Nu prea inteleg rolul Ministerului Dezvoltarii Regionale daca vom avea regiuni”, a declarat Victor Ponta la Murighiol, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania.

In opinia sa, 2013 trebuie sa fie si un an al reformei constitutionale pentru ca regiunile sa primeasca recunoastere in Legea fundamentala, insa pastrand judetele actuale.

Seful Executivului a afirmat ca agentiile de dezvoltare regionala vor reprezenta aparatul tehnic al consiliilor regionale si i-a rugat pe sefii consiliilor judetene sa fie alaturi de parlamentari in perioada urmatoare.

„Trebuie sa avem grija si sa invatam din experienta altora, de exemplu Spania, sa nu transferam deficitele pe regiuni, iar acestea sa fie ingropate in datorii. Am discutat ieri (miercuri – n.r.) privind un plafon de indatorare, fiindca multi dintre voi (presedinti ai consiliilor judetene – n.r.) aveti datorii acum. Este profund incorect. Ati mostenit doar datorii pentru bani care nu au ajuns decat la prietenii smecheri al celor care au facut imprumuturile. Trebuie sa facem aceste datorii sustenabile”, a spus prim-ministrul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.