Acasă Politic Bruxelles: UE doneaza banii de la Premiul Nobel in beneficiul copiilor afectati...

Bruxelles: UE doneaza banii de la Premiul Nobel in beneficiul copiilor afectati de razboaie si conflicte

DISTRIBUIȚI

 – 115502 – 19122012 – Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat proiecte prin care banii primiţi de UE cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace vor fi folosiţi pentru a ajuta 23 000 de copii afectaţi de războaie şi conflicte.

Banii primiţi cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace vor fi utilizaţi pentru finanţarea a patru proiecte din cadrul iniţiativei UE Copiii păcii, iar Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a prezentat pe 18 decembrie detalii referitoare la aceste proiecte. Alocarea acestor bani către copiii afectaţi de conflicte s-a realizat în urma unei decizii unanime luate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz şi de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Preşedintele Barroso a declarat în legătură cu acest subiect: „A fost evident pentru noi că banii primiţi cu ocazia decernării premiului Nobel ar trebui alocaţi persoanelor celor mai vulnerabile, celor care sunt adesea cei mai afectaţi de războaie:copiii din întreaga lume. Vrem ca drepturile tuturor copiilor să fie întotdeauna protejate. Fiecare copil din lume – băiat sau fată – ar trebui să aibă ocazia de a-şi cultiva talentul. Prin promovarea educaţiei dăm păcii şansa de a fi durabilă. Vrem să ajutăm «copiii războiului» să devină «copiii păcii»”.

Preşedintele Van Rompuy a afirmat: „În situaţii de conflict, copiii sunt deseori categoriile cele mai vulnerabile. În consecinţă, ni se pare firesc ca acest premiu să vină în sprijinul tinerelor victime ale conflictelor armate. Mă bucur că această iniţiativă va continua şi în anii următori şi sper că proiectele «UE Copiii păcii» vor putea deveni un simbol al angajamentului Uniunii Europene faţă de persoanele aflate în dificultate din întreaga lume”.

La rândul său, Preşedintele Schulz a declarat: „Copiii sunt victimele cele mai vulnerabile ale conflictelor. Ei reprezintă viitorul nostru, iar propriul lor viitor se află în joc. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i ajuta să depăşească traumele şi suferinţa îndurate în timpul unui conflict.”

Proiectele vor beneficia împreună de o finanţare în valoare de 2 milioane euro (care va include fonduri suplimentare din partea UE). Ajutorul va ajunge la peste 23 000 de copii afectaţi de conflicte din întreaga lume şi va consta în oferirea de acces la educaţie de bază şi de spaţii primitoare pentru copii: circa 4 000 de copii sirieni refugiaţi în tabere situate la graniţa dintre Irak şi Siria; peste 5 000 de copii columbieni, dintre care majoritatea sunt refugiaţi în Ecuador; 11 000 de copii congolezi strămutaţi în estul Republicii Democratice Congo şi refugiaţi în Etiopia; 3 000 de copii pakistanezi din zonele afectate de conflicte din nordul ţării.

UNICEF va implementa proiectul în Pakistan, organizaţia Salvaţi Copiii şi Consiliul norvegian pentru refugiaţi se vor ocupa de copiii din Republica Democratică Congo şi din Etiopia, ICNUR va oferi asistenţă în Columbia şi Ecuador, iar agenţia ACTED din Franţa se va ocupa de copiii sirieni din tabăra de refugiaţi Domiz din nordul Irakului. Toate aceste organizaţii se numără printre partenerii umanitari ai Comisiei Europene cu cel mai bun renume.

Proiectele care urmează să fie sprijinite în cadrul iniţiativei Copiii păcii intră în sfera de responsabilitate a comisarului european pentru ajutor umanitar şi reacţie în situaţii de criză, Kristalina Georgieva. Aceasta a declarat : „În situaţii de conflict, ajutorul umanitar este adesea singurul mod prin care copiii îşi pot continua educaţia, ceea ce nu doar că le ameliorează perspectivele de viitor, dar îi şi protejează de abuzuri şi exploatare.Această cauză importantă merită să beneficieze de banii primiţi de UE cu ocazia decernării premiului Nobel pentru pace.La frontierele din Siria şi Columbia, în Pakistan, în Etiopia şi în Congo contribuţia noastră va schimba semnificativ viaţa unor copii care în lipsa acestui ajutor ar putea deveni o generaţie pierdută şi le va da şansa de a avea o copilărie, şansa de se redresa, şansa unui viitor mai bun”.

Iniţiativa UE Copiii păcii nu va fi o acţiune punctuală: anul viitor vor fi puse la dispoziţie noi fonduri pentru finanţarea altor proiecte de sprijinire a copiilor afectaţi de conflicte.

La 10 decembrie, Uniunii Europene i s-a decernat premiul Nobel pentru pace, ca recunoaştere a contribuţiei sale de peste şase decenii la promovarea păcii şi a reconcilierii, a democraţiei şi a drepturilor omului în Europa. Comisia Europeană a acceptat oficial, în numele Uniunii Europene, suma de bani corespunzătoare premiului şi a hotărât să completeze cei 930 000 € pentru a se ajunge la 2 milioane €, care urmează să fie alocaţi copiilor care au cel mai mult nevoie de sprijin. Premiul Nobel pentru pace constă în acordarea sumei de 8 milioane SEK, a unei medalii şi a unei diplome. Medalia şi diploma vor fi păstrate de către instituţiile Uniunii Europene în numele acesteia. Suma de bani şi medalia constituie o donaţie în sensul articolului 19 din Regulamentul (CE) nr. 1605/2002. Premiul Nobel pentru pace este simbolul reconcilierii în întreaga lume. De banii primiţi cu această ocazie ar trebui să beneficieze cei care reprezintă prima speranţă pentru viitor şi care sunt totodată primele victime ale conflictelor: copiii privaţi de şansa de a creşte în pace pentru a-şi realiza din plin potenţialul. În prezent, 90 % dintre victimele conflictelor sunt reprezentate de civili. Jumătate dintre aceştia sunt copii. Numărul copiilor refugiaţi se ridică la 7 milioane, iar 12,4 milioane de copii sunt strămutaţi în interiorul propriei ţări din cauza conflictelor.

Una dintre cele mai bune modalităţi de a-i ajuta şi a-i proteja pe copii atunci când sunt victimele unor conflicte violente este să li se acorde posibilitatea de a învăţa din nou şi de a beneficia de educaţie – fără de care viitorul lor va fi încă şi mai dificil. Dintre cei aproximativ 75 de milioane de copii, care nu sunt şcolarizaţi în întreaga lume, mai mult de jumătate trăiesc în zone de conflict.

Activitatea umanitară a UE este îndreptată către satisfacerea nevoilor specifice ale copiilor afectaţi de conflicte. Peste jumătate din fondurile umanitare ale Comisiei se îndreaptă
către zone afectate de conflicte, iar 12 % din bugetul său umanitar este destinat organizaţiilor orientate către problemele copiilor, procentajul fiind mult mai ridicat decât media mondială. Comisia alocă ajutoare umanitare activităţilor de protecţie a copiilor, de sprijin psihologic, de educare în privinţa riscurilor reprezentate de mine şi acţiunilor împotriva recrutării de soldaţi copii.

Acest angajament este în acord cu Consensul european privind ajutorul umanitar, potrivit căruia „în cadrul reacţiei la nevoile umanitare trebuie să se ţină seama de vulnerabilităţile speciale. În acest context, UE va acorda o atenţie specială femeilor, copiilor, persoanelor în vârstă, bolnavilor şi persoanelor cu handicap”.

Documentul de lucru al serviciilor Comisiei privind Copiii în situaţii de urgenţă şi de criză (2008) abordează în special problema copiilor asociaţi cu forţele şi grupurile armate. UE a adoptat de asemenea Orientările UE privind copiii afectaţi de conflictele armate, care oferă o bază comună acţiunii statelor membre ale UE şi a Comisiei Europene. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.