Acasă Politic Bucuresti: Magia jucariilor la Muzeul National de Istorie

Bucuresti: Magia jucariilor la Muzeul National de Istorie

DISTRIBUIȚI

115070 – 03122012 – În aşteptarea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Naţional de Istorie a României îşi întâmpină vizitatorii cu o expoziţie specială care cuprinde jucării de colecţie din perioada 1895 – 1930, piese excepţionale din patrimoniul Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi.

Vernisajul expoziţiei temporare “Bing. Magia jucăriilor”, va avea loc joi, 6 decembrie, orele 14.30, la sediul Muzeului.

Expoziţie este dedicată istoriei jucăriilor şi este realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi. Este vorba despre o expoziţie cu totul deosebită, consacratăjucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing (devenită ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o mare firmă, care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Pornită ca o modestă firmă de produs vase de bucătărie, înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, din Nürenberg, Gebrüder Bing se va lansa în producţia de jucării în 1880.
Fraţii Bing au dovedit că producerea şi distribuţia jucăriilor poate deveni o „treabăserioasă” şi profitabilă, o mare afacere, iar stilul jucăriilor produse de firma lor, „stilul Bing”, a devenit standardul acestei industrii până în anii 1950, când masele plastice, nou inventate şi utilizate pe scară industrială,vor duce la o altă mutare majoră în tehnicile de producţie şi în aspectul general al jucăriilor.

Prin raritatea, frumuseţea, ingeniozitatea şi valoarea lor intrinsecă, jucăriile produse de firma Gebrüder Bing expuse cu prilejul expoziţiei Bing. Magia jucăriilor, constituie adevărate capodopere ale acestei industrii, ca şi a tehnologiei europene a vremii. Valoarea lor este sporită de faptul că, cele mai multe dintre piesele expuse sunt, încă, funcţionale, deşi unele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit la două războaie mondiale. Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de
cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de Primul Război Mondial. Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai “nouă” jucărie este un hidro avion din 1930.

Expoziţia este însoţită de un catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detailată şi completă.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 decembrie 2012 – 6 februarie 2013 şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.