Acasă Politic Bruxelles: Corina Cretu, cu ochii pe Marea Britanie

Bruxelles: Corina Cretu, cu ochii pe Marea Britanie

DISTRIBUIȚI

117278 – 27022013 – Europarlamentarul socialist Corina Cretu saluta determinarea comisarului european pentru Munca si Probleme Sociale, Laszlo Andor, de a actiona pentru eliminarea restrictiilor la angajarea romanilor si bulgarilor pe piata europeana a muncii.

„Pozitia ferma a Comisiei Europene este esentiala in aceasta perioada in care autoritatile britanice forteaza mentinerea legislatiei discriminatorii pentru cetatenii romani. Atat presedintele Barosso, cat si comisarul pentru Munca s-au pronuntat categoric impotriva oricarei prelungiri unilaterale a restrictionarii accesului pe piata muncii, de la inceputul anului viitor”, a declarat Corina Cretu.

Ca raspuns la scrisoarea deschisa adresata presedintelui Comisiei Europene de catre presedintele Grupului Socialist, Hannes Swoboda, Corina Cretu – vicepresedintele acestui grup, si liderii delegatiilor europarlamentare socialiste romana si bulgara, Catalin Ivan si Ivailo Kalfin, comisarul Laszlo Andor a precizat ca va supraveghea cu atentie modul in care statele membre ale Uniunii Europene vor proceda la eliminarea barierelor impuse cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii.

„Restrictiile privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca din celelalte state membre vor inceta in mod irevocabil la 31 decembrie 2013 si niciun stat membru nu poate extinde unilateral aceste restrictii. Comisia Europeana, in calitate de gardian al Tratatelor UE, se va asigura ca vor fi luate masurile necesare in cazul nerespectarii acestor dispozitii”, se arata in raspunsul scris al comisarului pentru Munca si Probleme Sociale la demersul initiat de europarlamentarul Corina Cretu.

Comisarul Andor a subliniat ca libera circulatie a lucratorilor este piatra de temelie a pietei unice europene si instrumentul-cheie in dezvoltarea pietei comune a muncii, avand o contributie esentiala in procesul de integrare europeana. Oficialul european a anuntat ca va informa, maine, Consiliul ministrilor europeni ai Muncii in legatura cu punerea in practica a dispozitiilor tranzitorii pentru eliminarea completa a restrictiilor. „Va fi, de asemenea, un bun prilej pentru a reaminti beneficiile liberei circulatii a lucratorilor”, a mentionat Laszlo Andor.

In scrisoarea trimisa Comisiei Europene, liderii Grupului Socialist din Parlamentul European au cerut interventia ferma a Comisiei pentru a preveni riscul ca Marea Britanie sa mentina restrictiile privind libera circulatie pe piata muncii pentru romani si bulgari. In raspunsul sau, presedintele Barroso a asigurat, la randul sau, ca restrictiile privind accesul pe piata muncii din tarile membre vor fi irevocabil eliminate la 31 decembrie 2013 si ca niciun stat din UE nu le va putea extinde unilateral.

Conform tratatelor de Aderare ale Romaniei si Bulgariei, cetatenilor din aceste state le puteau fi impuse restrictii la angajarea in celelalte tari membre pentru o perioada de maxim sapte ani de cand au devenit membre ale UE. – .www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.