Acasă Politic Bucuresti: Bilant pozitiv al vizitei lui Ponta in Franta

Bucuresti: Bilant pozitiv al vizitei lui Ponta in Franta

DISTRIBUIȚI

117152 – 22022013 – Premierul Victor Ponta şi-a încheiat vizita de două zile în Franţa, cu un bilanţ care poate fi descris drept pozitiv. Mai ales dacă ne aducem aminte de tensiunile care au marcat relaţiile franco-române în ultimii trei ani, potrivit RFI Romania.

Franţa şi România au prelungit cu încă cinci ani Parteneriatul Strategic care le unea din 2008 încoace. Pentru a da mai multă consistenţă acordului decât avea până acum, foaia de parcurs, rebotezată „program de lucru interguvernamental”, semnată joi la Paris de premierii francez şi român, Jean-Marc Ayrault, respectiv Victor Ponta, prevede „pe perioada 2013-2018 cooperare crescută în gestionarea fondurilor europene, în problema incluziunii romilor, în domeniul sănătăţii, în chestiuni de apărare şi evident se va conlucra la relansarea creşterii economice, pentru a crea locuri de muncă”.

În comunicatul Palatului Elysée publicat după întrevederea avută de preşedintele François Hollande cu Victor Ponta se insistă pe „dezvoltarea relaţiei bilaterale în toate domeniile–lingvistic, economic, ştiinţific, de securitate şi integrare”. În ideea de a „mobiliza şi mai mult întreprinderile franceze în proiecte de dezvoltare economică în România”, altă dorinţă exprimată de preşedinţia franceză–premierul român a avut ocazia să discute pe larg la Paris şi cu liderii principalelor 16 firme franceze prezente sau nu încă în România.

Romii Venind la Paris, Victor Ponta nu a putut apoi evita chestiunea romilor, dar în mod evident, discursul şi abordarea de partea franceză au fost mult diferite faţă de cele din trecutul nu foarte îndepărtat. Şi de partea franceză şi de cea română s-a insistat pe eforturile de a-i integra mai bine pe romi în respectivele societăţi, în particular prin şcolarizarea copiilor şi reintegrarea economică a adulţilor.

Dosarul Schengen – În sfârşit, în dosarul Schengen, oaspetele de la Bucureşti a primit din nou „sprijinul de principiu al Franţei în favoarea aderării României şi a Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie”, dar aşa cum se ştie, acest sprijin nu este suficient pentru a rezolva problema care va fi din nou abordată la viitorul Consiliu JAI din luna martie.

Premierul Victor Ponta se întoarce totuşi mulţumit acasă, cu „un bilanţ peste aşteptări, axa Paris-Bucureşti va fi în folosul ambelor părţi”, spune premierul român.

De partea sa, Jean-Marc Ayrault, membru în aceeaşi familie politică alături de Victor Ponta, vede în omologul său român „un om care a ştiut să instaureze stabilitatea politică în ţara sa, lucru de bun augur pentru viitorul ţării, dar şi al relaţiilor bilaterale”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.