Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Educatiei redeschide subiectul învăţământului profesional

Bucuresti: Ministrul Educatiei redeschide subiectul învăţământului profesional

DISTRIBUIȚI

116619 – 04022013 – Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a afirmat că este în discuţie varianta admiterii la liceu în funcţie de obţinerea unei anumite medii.

Ministrul Educaţiei face referire şi la o serie de măsuri pe care le consideră viabile pentru a creşte rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, dar spune şi ce îşi propune, în calitate de ministru, în ceea ce priveşte învăţământul profesional.

“Trebuie să acceptăm ideea că fiecare copil trebuie să aibă posibilitatea să urmeze traseul cel mai potrivit pentru opţiunile lui, pentru interesele lui şi capacităţile lui. Avem copii care intră la liceu pentru că avem clasa a IX-a obligatorie cu medii sub 5 şi atunci de ce ne mirăm că acest copil nu reuşeşte să termine liceul sau nu reuşeşte să susţină examenul de Bacalaureat? Eu cred că învăţământul profesional şi tehnic poate să înceapă foarte bine de la clasa a IX-a şi că acest copil trebuie să aibă posibilitatea, pe de-o parte, să înveţe o meserie, şi aici este o altă discuţie apropo de ce oferim pentru că sunt meserii în România pentru care nu găseşti formare. Deci pe de-o parte trebuie să oferim copiilor posibilitatea să se îndrepte către meserii dacă au această dorinţă. Pe de altă parte, paleta de meserii pentru care noi asigurăm formare trebuie să fie revizuită, întărită, extinsă”, a declarat Remus Pricopie.

Despre creşterea promovabilităţii la Bacalaureat, Pricopie a declarat că: “oricine se uită pe cifre nu poate să ajungă decât la o singură concluzie: rezultatele sunt slabe. În momentul în care vorbeşti de judeţe în care ai procent de sub 50% sau în momentul în care vorbeşti de licee în care ai promovabilitate zero, evident că nu poţi să spui altceva decât că rezultatele sunt slabe. Acum, mai este o discuţie pe care trebuie să o avem. Un aspect este legat de ce am menţionat mai devreme, cine a intrat în liceu sau care este nivelul celui care a intrat în liceu ca să ştii la ce nivel să te aştepţi când iese din liceu. Or, în momentul în care se vor clarifica aceste lucruri, şi eu cred că le vom clarifica foarte repede, respectiv să construieşti trasee pentru elevi în funcţie de capacităţile lor, cred că este un prim pas. Nu vreau să spun acum ceva care s-ar putea transforma în breaking-news, dar nu exclud varianta în care pentru a intra într-un liceu să fie nevoie să ai o anumită medie. Altfel, intri pe zona de formare profesională pentru că dacă nu introduci această măsură îi chinuieşti într-un fel şi pe copii şi îi chinuieşti şi pe profesori or rezultatele nu au cum să fie bune”, a mai spus ministrul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.