Acasă Politic Bucureşti: Câte un exemplar din Constituţie pentru fiecare român

Bucureşti: Câte un exemplar din Constituţie pentru fiecare român

DISTRIBUIȚI

– 117242 – 26022013 – Preşedintele Comisiei pentru modificarea Constituţiei, Crin Antonescu, se situează pe locul trei, cu 6%, într-un sondaj realizat de IRES, în a doua jumătate a lunii februarie 2013, care măsoară încrederea în politicianul al cărui sfat românii declară că l-ar urma în ceea ce priveşte modificarea legii fundamentale.

Pe locul 1 se plasează Victor Ponta cu 30%, urmat de Traian Băsescu (11%). De asemenea, 70% dintre români vor revenirea mandatului preşedintelui la 4 ani, reducerea Parlamentului la o singură cameră, prin desfiinţarea Senatului (72%), reducerea numărului de parlamentari la 300 (97%) şi reducerea numărului de mandate pentru orice ales local la doar două (79%). Românii mai cred că legea fundamentală este respectată în foarte mică (41%) sau mică măsură (44%), în timp ce 11% consideră că este respectată în mare măsură, iar 1% în foarte mare măsură.

Cei mai mulţi români sunt de părere că ar fi o idee bună ca statul să trimită fiecărui cetăţean noua Constituţie – 88%. Dacă ar fi să primească un exemplar din partea statului, 75% dintre intervievaţi declară ca ar citi cu siguranţă Constituţia României, iar 19% spun ca poate ar citi-o. Doar 6% recunosc că nici în aceste condiţii nu ar citi-o. Întrebaţi în ce măsură sunt siguri că ar merge la vot la referendumul pentru modificarea Constituţiei, 75% dintre intervievaţi spun că ar merge sigur. La înterbarea “Cum se numeşte politicianul în care aveţi încredere, al cărui sfat l-aţi urma dacă v-ar spune că trebuie să mergeţi la votul pentru modificarea Constituţiei  clasamentul arată astfel: Victor Ponta – 30%, Traian Băsescu – 11%, Crin Antonescu – 6%  şi Călin Popescu Tăriceanu – 5%.

În ciuda faptului că majoritatea românilor consideră că România ar trebui să rămână republica, un procent semnificativ – 20 – opinează că ţara ar trebui să devina monarhie constituţională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.