Acasă Politic Bucureşti: O retea ruseasca de firme capusa a reusit sa puna pe...

Bucureşti: O retea ruseasca de firme capusa a reusit sa puna pe butuci industria metalurgica din Romania

DISTRIBUIȚI

117126 – 21022013 – O retea ruseasca de firme capusa a reusit sa puna pe butuci industria metalurgica din Romania. Un impaienjenis de interese strategice ale Moscovei la Bucuresti au destabilizat una dintre cele mai profitabile sectoare economice romanesti, scrie www.ancheteonline.ro. Vanzarea combinatelor metalurgice catre o firma fantoma reprezinta un adevarat atentat la siguranta nationala, un act terorist.

Dupa ce a facut balet mai mult de jumatate de an cu soarta angajatilor, grupul rus Mechel a anuntat, acum cateva zile ca a vandut activele de la cele 4 combinate metalurgice (Campia Turzii, Otelul Rosu, Ductil Steel Buzau si Cost Targoviste) catre o firma din portofoliul sau, Invest Nikarom, pentru suma ridicola de 520 de euro. In aceasta afacere ii descoperim pe rusii de la OMZ care au devalizat si vandut la fier vechi Upet Targoviste, cel mai mare combinat de utilaj petrolier din Europa. Cu aceasta ocazie ne aducem aminte de rolul jucat, in aceasta afacere controversata de un personaj cheie din viata diplomatiei rusesti la Bucuresti ( a se citi spionaj), pe nume Mark Abarsalin, atasat comercial al Rusiei in Romania, fost director general al bancii Nova Bank, cu sediul la Bucuresti si care a ocupat functia de director economic la Upet Targoviste. Nova Bank, infiintata sub patronajul Camerei de Comert Ruso-Romane, nu a functionat prea mult timp, dupa ce relatiile romane- ruse s-au deteriorat iar actiunile de spionaj rusesc pe teritoriul romanesc s-au intensificat.

Interesant este faptul ca un alt personaj, Victor Chumakov, unicul asociat al firmei care a cumparat cele patru combinate romanesti, il gasim si in actionariatul de la Upet Targoviste. Si daca ne gandim cum combinatul Upet a fost dezmembrat si carat, bucata cu bucata in Rusia, putem anticipa ce soarta vor avea si cele patru combinate metalurgice.

La 11 august 2006, Romania Libera anunţa despre o megaescrocherie pusa la cale de oligarhii rusi in combinatie cu oficialitatile Moscovei la Bucuresti, in spatele carora actionau eficient servicile rusesti, in speta FSB-ul. Intentia acestora era sa scoata, de pe piata romaneasca si internationala, cel mai mare combinat de utilaj petrolier din Europa, Upet Targoviste. La foarte scurta perioada dupa asa zisa privatizare, anuntata cu mare tam-tam de guvernul de atunci candus de Adrian Nastase, cele mai importante utilaje era dezmembrate si carate, bucata cu bucata, in Rusia. Mai mult, cladiri de patrimoniu national erau instrainate catre o firma obscura ruseasca, fara ca autoritatile romanesti sa intervina.

O teapa ruseasca cu sprijinul autoritatilor romanesti. Asa se poate caracteriza privatizarea SC UPET Targoviste in 2001, una dintre cele mai mari fabrici de utilaj tehnologic din tara. Firme-capusa rusesti au reusit sa scoata milioane de euro din tara. Noii patroni au dat 1,4 milioane dolari pe aceasta fabrica si si-au scos banii inzecit prin vanzarea de terenuri si de utilaje la fier vechi. Se lucreaza la limita de avarie, pietele de desfacere au fost pierdute, iar sindicalistii protesteaza pentru ca nu si-au mai primit salariile de luni de zile. Proprietarul rus a instrainat active ale fabricii (cladiri, terenuri) catre o firma infiintata ad-hoc, cu putin timp inainte de incheierea acestei afaceri, al carei asociat unic este un cetatean rus cu domiciliul la Moscova. Pentru a cumpara de la UPET, Andrei Khankevith a obtinut o serie de imprumuturi de la o firma-fantoma inregistrata in Insulele Virgine.

OMZ – Invest Trans Serv SRL – Shipley Trading LTD – constituie reteaua de firme-capusa rusesti care au pus pe butuci societatea UPET Targoviste. In decembrie 2004 a fost infiintat sereleul “Invest Trans Serv”, al carui asociat unic este Andrei Khankevith, cu un capital de 2 milioane lei. Khankevith are domiciul la Moscova, pe bulevardul Osenii. Firma a fost infiintata cu putin timp inainte de a prelua de la societatea UPET numeroase terenuri si cladiri, printre care si un imobil de patrimoniu. In scurt timp fabrica romaneasca este devalizata, vanduta la bucata pe filiera ruseasca.

Cladire de patrimoniu, instrainata – Astfel, la numai doua saptamani de la inscrierea in Registrul Comertului, pe 23.12.2005, Invest Trans cumpara de la proprietarul UPET o cladire de patrimoniu cu suma derizorie de 200.000 euro, desi valoarea acesteia era de peste 1,5 milioane euro. Imobilul vandut rusilor este situat in centrul orasului Targoviste si a fost inainte de 1948 clubul fabricii Arsenal unde veneau muncitorii pentru a-si petrece timpul liber. Din partea societatii UPET contractul de vanzare-cumparare a fost semnat de Vadim Malov, in calitate de director general, care este cetatean rus cu domiciliul in orasul Reutov.

Afacerile din reteaua ruseasca au continuat in 2005. Societatea UPET merge din ce in ce mai prost, sunt inchise numeroase hale, iar contractele cad unul dupa altul. De abia se obtin cateva comenzi, care vin insa din fostul spatiu sovietic: Kazahstan si Ucraina. In martie 2005, firma Invest Trans Serv a dat lovitura. Ea pune mana pe 30.000 mp de teren in buricul orasului Targoviste, pamant care a fost instrainat de UPET. O afacere simpla: patronul rus de la UPET vinde catre asociatul unic de la Invest Trans, de cetatenie tot rusa. Adica un transfer de bunuri… in familie care a dus la instrainarea unor valori romanesti. Astfel, potrivit facturii fiscale cu numarul 1026724 din 30.03.2005, UPET SA vinde catre Invest Trans Serv un imobil, constructii si teren in suprafata de 26.717 mp. Suma tranzactiei: 70,032 miliarde lei (2 milioane euro).

Pe aceasta cale, fabrica UPET este dezmembrata bucata cu bucata. Aceasta afacere a insemnat vanzarea unei uzine producatoare de oxigen, a unei hale de oxigen, a unei hale de cazane pentru aburi, a unui laborator metrologie, a unei magazii de produse refractare, a unui depozit de produse chimice, a unei hale din beton, dar si alte cladiri. Totodata, au fost instrainate o retea telefonica subterana, conducte de canalizare si de alimentare cu apa, un drum “uzinal macadam” si altul “uzinal beton”, un put forat. Toate aceste active au fost date doar pe 2 milioane euro, ele valorand, potrivit unor specialisti, peste 10 milioane euro. De data aceasta afacerea nu a mai fost parata personal de Andrei Khankevith, ci de un imputernicit al acestuia, Alexandru Palii, un cetatean moldovean, cu domiciliul la Chisinau.

Tranzactii prin firme inregistrate in paradisuri fiscal – O alta tranzactie dubioasa s-a petrecut prin intermediul unei alte firme-capusa folosite de filiera ruseasca. Cum a reusit ca sereleul Invest Trans Serv, cu un capital de 2 milioane lei (vechi) sa aiba disponibila suma de 2 milioane de dolari pentru a cumpara activele de la UPET? Afacerea a fost simpla: SC Invest Trans Serv obtine un imprumut de la firma Shipley Trading Ltd. din Palm Grove, Insulele Virgine Britanice, in valoare de 1,2 milioane de euro. Acest imprumut este obtinut… cu 12 zile inainte de achizitionarea bunurilor vandute de UPET. Schema, de asemenea, previzibila: Trans Serv imprumuta suma corespunzatoare de la firma din Insulele Virgine Britanice, ca apoi, putin mai tarziu, sa cumpere de la firma romaneasca, sub control rusesc, active extrem de valoroase, care au dus la starea de faliment a acesteia. Interesant este si faptul ca Invest Trans se obliga, potrivit contractului de imprumut, sa restituie suma intr-o perioada extrem de mica: o luna si jumatate. Dobanda este, de asemenea, foarte mica: 5%… pe an de la data la care a avut loc imprumutul. Pentru a-si scoate banii, sereleul a trecut la vanzarea terenurilor luate de la UPET. Astfel, Trans Serv a vandut pe bani grei loturi intregi de pamant unor hipermarketuri, situate in centrul orasului Targoviste, unde mp se vinde cu 300 de euro. Un teren a ajuns la… Lukoil (in familia ruseasca), dupa ce initial a trecut in proprietatea fostului prefect PSD Sanda Victor.

Divide et impera – Mergand pe principiul “divide et impera” (dezbina si stapaneste), patronul rus a divizat societatea UPET in mai multe firmulete. Astfel, din fabrica-mama s-au infiintat C.A.R. UPET, Forja UPET, Nemo UPET SRL, Scule Hidraulic Upet SRL, TC UPET SA, UPET – Energomecanica SRL. Mai toate firmele sunt pe avarie, la mai multe societati sindicalistii protestand ca nu si-au mai primit salariile de luni de zile. De exemplu, la inceputul lunii iunie, salariatii de la Nemo Upet SRL, producator de armaturi si roboti industriali, au declansat un protest spontan pentru ca nu-si primisera salariile.

Vizita lui Kasianov in Romania – Privatizarea UPET a avut loc la inceputul anului 2001, cumparatorul fiind concernul rus Uralmash – OMZ. Director economic la societatea nou-creata UPET SA a fost numit in 2004 Mark Abarsalin, fost atasat comercial al Federatiei Ruse in Romania, care a condus la un moment dat si Nova Bank, o banca avand capital rusesc. Privatizarea a fost girata de fostul ministru al Industriilor si Comertului, Dan Ioan Popescu. Acesta l-a insotit la sfarsitul lunii martie 2003 pe fostul prim-ministru al Federatiei Ruse in Romania, Mihail Kasianov, la UPET Targoviste, aflat in vizita in Romania. Tinem sa precizam ca nu am reusit sa stam de vorba cu reprezentantii rusi ai UPET Targoviste, ei fiind de negasit.

Societatea UPET Targoviste, dupa privatizare, a fost implicata in mai multe scandaluri. Anul trecut, firma UPET era trecuta pe o lista ONU care nominaliza societati, concerne din toata lumea care au dat mita autoritatilor irakiene, in perioada Saddam Hussein, in cadrul programului “Petrol contra hrana”. Pe aceasta lista, ONU mentioneaza firma UPET cu o mita de 3,5 milioane de dolari. Aceasta societate a exportat de pe vremea lui Ceausescu utilaj petrolier. Totodata, in 2004, in tara patronul rus a dat un tun de cateva milioane de euro Bancii de Import Export Eximbank. Este vorba despre obtinerea fara garantii a unor credite pentru bunuri si servicii destinate exportului. Afacerile Eximbank fac obiectul unui dosar la DNA.

Aşadar, grupul rus a anunţat la 19 februarie 2013, cedarea, la pachet, a combinatelor metalurgice românești către Invest Nikarom SRL, ­o firmă bucureșteană înființată în urmă cu 20 de ani de rusul Victor Chumakov. Mechel a cedat astfel o cotă de aproape 80% din industria românească a laminatelor pentru doar 230 de lei (adică 50 de euro). Cele patru combinate din Târgoviște, Buzău, Brăila și Câmpia Turzii, au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 1 miliard de dolari, în 2011, potrivit datelor oficiale afișate de Ministerul Finanțelor. O parte importantă a tranzacției Mechel include combinatul din Târgoviște – unde atât grupul rus, cât și noii proprietari derulează de ani buni afaceri importante, la câteva sute de metri distanță unii de ceilalți. Mechel Târgoviște (fostul Combinat de Oțeluri Speciale Târgoviște-COST) și­-a schimbat brusc acționariatul în data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile înainte de anunțul tranzacției cu firma Invest Nikarom. În acea zi, compania Mechel Târgoviște raporta la Bursa din București că a fost preluată de către o firmă cipriotă ­ Mazur Investments Ltd, un offshore înființat la Nicosia în iulie 2012. Mazur aparține tot grupului Mechel, mai exact diviziei elvețiene. Transferul combinatului de oțeluri speciale către firma cipriotă s­ a făcut printr-o majorare de capital în Nicosia.  ­ Mechel a mutat practic dreptul asupra pachetului de acțiuni din combinatul românesc (86,6%) în capitalul social al Manzur Investment ­ care, la rândul ei, a devenit noul acționar al uzinei din Târgoviște.

În urma acestei operațiuni, tranzacția dintre Mechel și firma rusului Victor Chumakov are loc acum prin Nicosia, Cipru: Invest Nikarom SRL preia firma offshore și, prin intermediul ei, devine acționarul majoritar al combinatului. Mutarea tranzacției în Cipru are loc după ce autoritățile fiscale române au emis, în noiembrie 2012, mai multe titluri executorii împotriva combinatului din Târgoviște pentru datorii restante la bugetele publice de peste 10 milioane de euro (debite rezultate în special din neplata TVA și a contribuțiilor de asigurări sociale ale angajatorului). În ziua când au anunțat vânzarea combinatului către Invest Nikarom, avocații Mechel Târgoviște au depus la Tribunalul Dâmbovița cererea de intrare în insolvență (care presupune inclusiv protecție împotriva creditorilor)

SRL-­ul bucureştean Invest Nikarom preia uzina din Câmpia Turzii cu mii de bunuri gajate în favoarea diviziei elvețiene a Mechel  pentru un credit de aproape 48,5 de milioane de euro. Banii au fost împrumutați, în decembrie, de Mechel International Holdings Gmbh Elveția, pentru răscumpărarea altor două credite către o firmă offshore cipriotă ­ Skyblock Limited. Aceasta din urmă este deținută de Mechel OAO, compania mamă a grupului rusesc – listată și pe bursa americană.

Noii proprietari vor prelua astfel combinatul cu tot cu datoria către Mechel (scadentă în 2018) și vor plăti anual o dobândă de trei la sută pe an, potrivit acordului de garanție a creditului. Separat, cele patru combinate și­-au prelungit, în 2012, garanțiile către ING Bank, până la nivelul maxim de 25 de milioane de euro, pentru un credit acordat de banca olandeză.

NOII PROPRIETARI

Invest Nikarom SRL, noul proprietar al combinatelor românești, se intersectează în România cu interesele grupului OMZ, unul cei mai mari jucători în industria grea din Rusia, cu activități în Sankt Petersburg și în Cehia. OMZ este specializat în echipamente pentru uzine nucleare, oțeluri speciale, petrol și gaze, precum și minerit. OMZ a preluat, în 2001, compania statului  Upet Târgoviște, prin intermediul unei firme offshore din Insulele Virgine Britanice: ­ Lotterby Limited (care ulterior a cedat afacerea firmei olandeze United Heavy B.V.).

Mai apoi, uzina din Târgoviște a fost preluată de două firme cipriote, astfel că România nu figurează pe harta afacerilor grupului rus OMZ, potrivit site-­ului său oficial.

Singura companie românească care a purtat, o perioadă, numele grupului OMZ a fost înființată tot la Târgoviște, în curtea uzinei Upet.

OMZ Nemo România SRL a fost înființată, în 2004, de către Upet Târgoviște și cedată apoi unor firme din Insulele Virgine Britanice și, respectiv, Belize. SRL­-ul și­-a schimbat numele în Nemo Upet și este asociat, în prezent, chiar cu rusul care a preluat activele Mechel România:­ Victor Chumakov. De altfel, Chumakov a administrat până în 2007 compania Nemo Upet împreună cu moldoveanul Iurie Pînzaru, director economic și financiar în compania Ductil Steel Buzău – parte a grupului Mechel în România. Iurie Pînzaru a fost mulți ani și director adjunct al uzinei Upet Târgoviște.

Afaceristul rus, Victor Ciumakov, nu a putut fi contactat ieri de RISE Project, ­ reprezentanții firmei Invest Nikarom au spus că este plecat din firmă, dar că va emite un comunicat oficial privind preluarea operațiunilor Mechel România.

Oficialii Mechel susțin că operațiunea de cedare a combinatelor românești face parte din strategia grupului rus  de a renunța la companiile din industria metalurgică europeană. Grupul rus, patronat de oligarhul Igor Ziuzin, mai este implicat și în uzina metalurgică din Donețk, Ucraina, afacere pe care a preluat­-o prin intermediul unor firme offshore cipriote despre care RISE Project a dezvăluit că sunt directorii nominali ai traderului implicat în recentul scandal al cărnii de cal. – www.promptmedia.ro, sursa – www.ancheteonline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.